Maia Sandu: Vom avea un tablou complet al ceea ce înseamnă astăzi Statul în Republica Moldova

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, s-a arătat nemulțumită de faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională au decis să examineze, marţi, raportul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind scrutinul prezidențial, în lipsa ei. Aceasta chiar dacă reprezentanţii PAS au cerut amânarea ședinței doar cu o zi.

Totodată, lidera PAS a precizat pe pagina sa de Facebook că aceste alegeri nu au fost libere și corecte, de aceea PAS a contestat rezultatul anunțat de CEC. “Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd și mut la ilegalitățile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalități”, a menţionat Maia  Sandu.

Potrivit ei, CEC, după ce timp de două luni s-a făcut că nu vede cererea prin care PAS a solicitat verificarea suspiciunilor de finanțare a PSRM din offshoruri, a răspuns în sfârşit că a transmis-o la CNA, iar Inspectoratul General al Poliției a răspuns că nu poate afla cine stă în spatele transportării organizate la vot a cetățenilor din stânga Nistrului pentru că acest teritoriu nu este controlat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai spus că, în cazul votului cetățenilor din diasporă, reprezentanții statului și-au demonstrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar, mai târziu, să dea vina pe cetățeni că nu s-au organizat mai bine pentru a putea vota.

“Implicarea bisericii în campanie este o altă încălcare gravă a legii, trecută cu vederea de către instituțiile statului. De multă “înțelegere” a dat dovadă și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a permis unor actori politici să tirajeze minciuni prin intermediul mass-media la cote nemaiîntâlnite până acum”,  se arată în mesajul Maiei Sandu.

Potrivit ei, acestea sunt doar câteva motive pe care le invocă PAS în contestația adresată Curții Constituționale.

“Astăzi vom vedea cum califică Curtea aceste încălcări și derapaje din partea instituțiilor statului. Vom avea un tablou complet al ceea ce înseamnă astăzi Statul în Republica Moldova”, a declarat la final Maia Sandu.

Precizăm: Curtea Constituţională se convoacă marţi, 13 decembrie, în şedinţă pentru a se expune privind confirmarea rezultatului scrutinului prezidenţial şi validarea mandatului președintelui Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” a anunţat că va protesta în faţa sediului Curţii Constituţionale pentru a cere magistraţilor să nu valideze alegerile prezidențiale din 13 noiembrie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.