Lojka horoşa k obedu

De Andrei Munteanu

Arena politică din R.M. este activă şi chiar hiper-activă. Indiscutabil e bine. Şi totuşi, există problema că acest tumult de ştiri este imposibil de asimilat pentru marea majoritate a populaţiei.

O altă problemă majoră este că acest hiper-activism se manifestă exagerat de neuniform pe întreg cuprinsul republicii. Avem o inegalitate excesivă şi în sens informaţional, ca o moştenire grea din epoca iluziilor deşarte.

Pentru marea majoritate a populaţiei este foarte greu să prindă firul şi să ţină cont de consecutivitatea acestor ştiri, declaraţii peste declaraţii şi „grijă peste grijă” din „dragoste de popor”.

Mă gândesc la cele de mai sus tot mai des şi provocarea de a mă exprima vine după apariţia în presă a „îngrijorării” exprimate de Partidul Republican pe Unimedia.md, prin articolul: „Partidului Republican îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu acţiunile actorilor politici "care devin tot mai agresive"”.

La drept vorbind, ca stil şi conţinut adresarea este destul de mişcătoare. Într-adevăr, avem nevoie de (i) „necesitatea păstrării corectitudinii umane”, de (ii) „respectare strictă a legislaţiei în vigoare”, şi de (iii) „evitarea oricăror acţiuni dubioase care ar putea fi interpretate drept presiuni".

Cu toate acestea cunoaştem că într-un trecut foarte recent, pe când în R.M. tinerii erau trecuţi prin „coridoarele morţii”, din simplu motiv că şi-au exercitat un drept fundamental, când s-au devastat edificii de stat în proporţii deosebit de mari pentru a crea confuzie şi disperare în conştiinţa socială, şi când se comiteau torturi prin comisariatele de poliţie, astfel de apeluri din partea liderului partidului sub-semnatar al acestei adresări, nu se auzeau.

Ajungem în situaţia când, fiind tot mai aproape de atingerea unei mari realizări în R.M. – de dezvăluire a unei mari minciuni publice şi tragere la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea acesteia, se fac demersuri emotive de o „calificare rară”, iarăşi pentru a… induce lumea în eroare.

Miza se pune pe faptul că populaţia din R.M. într-adevăr a obosit, că oamenii eventual să de-a iarăşi „a lehamete” din mână şi să zică – „fie ce-o fi…”.

Totuşi este esenţial a înţelege că gândurile bune trebuie apreciate şi pentru aceasta suntem recunoscători Partidului Republican, dar nu în măsura în care să uităm că între ideile bune spuse la momentul potrivit şi cele spuse în manieră fariseică, poate fi diferenţă esenţială.

Dacă nu suntem atenţi la aceste manifestări riscăm să nu scoatem capul nici o dată din confuzii, şi să conştientizăm că confuziile sunt create premeditat de unele forţe care manifestă „arta” de a trage foloase din confuzii.

Desigur populaţiei R.M. îi este greu, dar nu în ultimul rând pentru că faţă de ei – oamenii din R.M. se manifestă o „grijă” făţarnică, şi implicaţiile dificultăţilor le-am văzut cu lux de amănunte inclusiv după tentativa de referendum, le vedem pe dealurile republicii unde munca este în toi, în deosebi acuma toamna.

Prea mulţi au grija de a da sfaturi, de a „lăuda” lumea, că în sfârşit „s-a deşteptat…”, etc., dar din păcate încă nimeni nu s-a gândit poate ar fi cazul să se editeze un ziar care ar fi distribuit prin sate pe gratis; un ziar cu materii de esenţă, cazuri de succes din experienţa de viaţă, cultura şi succesele ţărilor avansate.

Oamenii din R.M. au nevoie de un ziar care le-ar atenua chinurile dependenţei excesive de agricultură, le-ar insufla mai multă încredere în forţele proprii, le-ar extinde capacităţile de a dezvolta şi a urma vise mai mari decât realitatea care o au în agricultură.

Avem nevoie de un ziar prin care oamenilor li s-ar dezvolta şi menţine un sens sănătos al curiozităţii faţă de civilizaţiile avansate, şi le-ar „povesti” despre căile pe care au mers aceste civilizaţii… până acolo.

Vorbim de „corectitudine umană” şi nu ţinem cont că: „Nu numai cu pâine va trăi omul…”. Şi dacă creăm oamenilor condiţii de trai în care nu mai au timp să cunoască diferenţa elementară dintre „grijă” faţă de ei şi că „Lojka horoşa k obedu” (Lingura e bună la prânz), putem oare considera fariseismul drept grijă credibilă?
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.