Lipcani, orașul unde am găsit cei mai prietenoși oameni din Moldova!

În cea mai nordică regiune a țării, între două hotare, stă sprijinit orașul Lipcani, r. Briceni. Culturile, limbile și tradițiile se împletesc acolo și formează chipul localnicilor, care îți zâmbesc, sunt deschiși și binevoitori, chiar dacă ajungi pentru prima dată acolo. 

Deși localnicii îi spun sătuc, Lipcani este un oraș cu o populație de circa 5500 de locuitori. În secolul al XIX-lea, orașul era un important centru comercial din nordul Basarabiei, unde se vindeau pentru export vite, cereale, piei, pește și obiecte de metal. Orașul a fost menționat pentru prima dată în acte în vara anului 1429, iar de atunci chipul i s-a modificat simțitor.

Conacul Rosetti-Roznovanu, un monument de arhitectură de importanță națională construit în 1820, a ajuns în proprietate privată la începutul anilor 2000 și s-a transformat într-o ruină, unde adolescenții fac schimb de țigări, iar localnicii își bătătoresc zilnic drumul de scurtătură până la primărie, colegiu sau biserică. Stejarul de peste 400 de ani stă ascuns în parcul conacului. Plăcuța sa ruginită anunță că este un monument natural și (ne)protejat de stat. 

Lipcănenii spun că fac adesea cumpărăturile în Cernăuți, care e mai aproape decât alte orașe mari din Moldova. Aici auzi peste tot un amestec de română, rusă și ucraineană. 

Cum te simți când ajungi în inima orașului și-i simți pulsul? Aflați în materialul care urmează!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.