Liderul PLDM: Imunitatea excesivă pentru deputaţi este o tentaţie mare pentru acte de corupţie

La începutul sesiunii curente a Parlamentului, Partidul Liberal Democrat intenționează să pună în procedură parlamentară proiectul care prevede înlăturarea imunității absolute a deputaţilor. Potrivit liderului fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, acest proiect va fi unul din cele mai importante şi se mizează pe sprijinul colegilor din AIE. „Noi am propus limitarea imunităţii doar la sfera ce ţine de garantarea libertăţii de expresie în declaraţiile şi acţiunile deputaţilor pe perioada exercitării mandatului. Este foarte important să adoptăm acest proiect acum, din motiv că mult vehiculatul subiect al corupţiei ar putea viza şi corpul legislativ. Or, o imunitate excesivă este o tentaţie mare pentru acte de corupţie”, menționează liderul fracțiunii PLDM într-un interviu pentru Moldpres.

De asemenea, Valeriu Streleț s-a referit și la Legea Lustrației, care ar urma din septembrie să fie discutat în cadrul AIE și apoi prezentat societății deoarece nu este un subiect inclus în programul de guvernare. „Acest proiect de lege precizează cine vor fi persoanele cărora le va fi îngrădit accesul la unele funcţii publice pentru anumite perioade şi care va fi mecanismul de executare. El va stabili şi principiile de constituire a Comisiei Naţionale pentru lustraţie şi alte elemente ce sunt necesare pentru o lege cadru”, a adăugat Streleț

În privința necesității unei noi Constituţii, Streleț afirmă că din toamna curentă subiectul ce relevă reforma constituţională va fi unul de maximă importanţă. „Nu va fi simplu să depăşim o serie de viziuni ceva mai diferite ale unor colegi de alianţă vizavi de anumite norme, dar este un obiectiv asumat care trebuie pus în aplicare”, a menţionat acesta.

Totodată, Streleț a mai subliniat că Liberal-Democraţii au concluzii prealabile pe marginea acestui proiect, însă deocamdată nu doresc să le să discute public. Primele întruniri ale acestui grup sunt planificate pentru luna septembrie.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.