Legislativul găgăuz a votat „limba moldovenească”

Ana Haralamenko, preşedintele Adunării, a cerut insistent deputaţilor să voteze contra limbii române
Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a adoptat, luni, declaraţia prin care solicită conducerii RM să modifice în şcolile găgăuze denumirea cursurilor de Limbă şi literatură română şi de Istorie a Românilor în Limbă şi literatură moldovenească şi Istorie a Moldovei.

Ana Harlamenko, preşedinta Adunării, a cerut insistent deputaţilor să voteze pentru această declaraţie, chiar dacă anterior başkanul M. Formuzal i-a îndemnat pe aceştia, printr-o declaraţie, să se abţină de la asemenea acţiuni, condiserându-le drept o comandă a guvernării comuniste, care ar putea conduce la un conflict interetnic. Un singur deputat, Victor Neagu, din partidul „Edinaia Gagauzia”, a protestat vehement contra acestei propuneri, declarând că moldovenii vorbesc limba română, iar implicarea poporului găgăuz în problemele identităţii etniei majoriare din RM poate fi tratată ca o provocare. Când declaraţia a fost pusă la vot, cu Neagu s-au solidarizat încă doi deputaţi din „Edinaia Gagauzia” – Ivan Formuzal şi Iuri Buiuc.
Menţionăm că declaraţia adoptată se deosebeşte de proiectul din săptămâna trecută, despre care TIMPUL a scris vineri, dar conţine acelaşi mesaj. Din text a fost exclusă orice trimitere la evenimentele din 7 aprilie, despre care, în primul proiect, se spunea că ar fi demonstrat cât de agresivi pot fi tinerii care învaţă limba şi literatura română, şi Istoria Românilor. Solicitaţi de noi, chiar şi unii deputaţi care au votat „pentru” s-au arătat convinşi că respectiva declaraţie a fost făcută în urma unor indicaţii ale Puterii comuniste. Ei au remarcat că declaraţia başkanului nici nu a fost pusă în discuţie în cadrul şedinţei şi că Ana Harlamenko şi-a exprimat nemulţumirea faţă de toate mass-media care nu susţin această iniţiativă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.