Leancă despre situația din Găgăuzia: A fost o sfidare a legii

Premierul Iurie Leancă a comentat referendumul ilegal de ieri, 2 februarie, din Găgăguzia drept o sfidare a legii. În cadrul unui interviu oferit postului de radio Europa Liberă, Leancă a menționat că speră că membrii partidului Comunist și Socialist să se gândească la ceea ce fac și care ar putea fi elementele pe termen mediu de destabilizare, dacă vor continua exact în aceeași situație.

„Este vorba despre integritatea teritorială a statului, este vorba despre respectarea legislației, în primul rând. Noi am pornit de la premisa că doar într-un stat de drept putem asigura respectarea drepturilor omului, o evoluție economică și socială spre interesul cetățeanului. Putem face așa încât încrederea din partea cetățenilor în instituțiile statului, fie justiție, fie procuratură, fie guvern să crească. Ceea ce s-a întâmplat în autonomie, din păcate, a fost o sfidare a legii. Sigur că este mai mult decât regretabil acest referendum care s-a desfășurat ieri”, a explicat Leancă.

În context, Iurie Leancă a recunoscut că nu s-a ales cea mai bună metodă de comunicare cu cetățenii din UTA Găgăuzia. “Este foarte important să comunicăm mult mai bine cu cetățenii și din autonomie, și din raionul Taraclia, și din alte raioane pe obiectivele guvernării, pe avantajele care rezultă din realizarea acestor obiective, să nu permitem nimănui să isterizeze spiritele,  sub pretexte absolut false. Din ceea ce am văzut eu, un element care înțeleg că agita spiritele acolo ar fi că integrarea europeană înseamnă pierderea suveranității, nimic mai fals decât această aserțiune nu poate fi”, a explicat premierul.
“Dar, încă o dată, cea mai importantă concluzie pentru mine este că trebuie să comunicăm altfel decât am făcut acest lucru până acum. Și trebuie să ne axăm pe probleme reale, începând cu cum am putea ajusta eventual statutul Autonomiei sau ar trebui să stabilim un mecanism mult mai eficient, atunci când elaborăm cadrul legal aici, să ținem cont de acest specific și să avansăm pe ceea ce am convenit, pe un program de dezvoltare regională a Autonomiei, a raionului Taraclia, dar și a sudului per ansamblu. Fiindcă constatăm de mai mulți ani că sudul a fost mai defavorizat”, a adăugat Iurie Leancă.

Menționăm că ieri, 2 februarie, în regiunea autonomă găgăuză a avut loc un referendum privind vectorul extern al regiunii.  Potrivit așa zisei Comisii Electorale din Găgăuzia, aproape 99% dintre votanți au optat pentru integrarea regiunii în Uniunea Euroasiatică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.