La Chișinău se desfășoară Conferinţa Internaţională privind Managementul Integrat al Frontierei

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — În perioada 15-16 noiembrie 2010 are loc Conferinţa Internaţională privind Managementul Integrat al Frontierei. Evenimentul este organizat de către Misiunea de Asistenţă la Frontieră EUBAM şi Serviciul de Grăniceri al Republicii Moldova. Reprezentanţi ai 15 state şi 14 organizaţii internaţionale şi europene, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditat la Chişinău, participă la reuniune.

La întrunirea din 15 noiembrie, prim-ministrul Vlad Filat a menționat că Moldova dorește să accelereze dezvoltarea relaţiilor cu UE, implicit prin valorificarea deplină a tuturor oportunităţilor pe care le oferă aceasta în domeniul frontalier pentru a stabili frontiere transparente, deschise pentru activităţi legale, dar în acelaşi timp bariere sigure pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Premierul a vorbit despre importanţa pentru grănicerii Republicii Moldova a relaţiilor cu partenerii europeni, care au avut o contribuţie deosebită în cadrul asistenţei acordate pentru ajustarea activităţii Serviciului Grăniceri la standardele europene. Vlad Filat a amintit și despre cooperarea Republicii Moldova cu Delegaţia Comisiei Europene de la Chişinău în vederea implementării proiectului “Stabilirea reţelei mobile şi fixe de comunicaţii pentru Serviciul Grăniceri”, cooperarea cu Misiunea de Asistenţă la Frontieră (EUBAM) şi parteneriatul strategic cu Agenţia Uniunii Europene Frontex, care se caracterizează prin activităţi operaţionale comune, dezvoltarea capacităţilor instituţionale şi măsuri de instruire, precum şi proiecte – pilot cu privire la punctele focale.

„Ţara noastră va valorifica oportunităţile oferite de cooperarea în cadrul Parteneriatului de Mobilitate cu UE, Procesul cooperării regionale în Europa Centrală şi de Sud-Est, Parteneriatului Estic şi va participa la cele mai importante proiecte destinate consolidării acestuia, precum şi a Platformelor tematice de cooperare. Noi am demonstrat că avem disponibilitatea şi abilitatea de a ne conforma angajamentelor noastre şi de a coopera în interesul mutual moldo-comunitar”, a subliniat Vlad Filat.

Prim-ministrul a amintit și despre Tratatul semnat săptămîna trecută, la Bucureşti, care prevede regimul frontierei de stat al Republicii Moldova şi România, iar în cadrul şedinţei Guvernului din 10 noiembrie curent a fost aprobată Strategia naţională pentru managementul integrat al frontierei de stat pe anii 2011-2013.

„Securitatea şi transparenţa frontierei de stat reprezintă una din premisele bunăstării Republicii Moldova, care poate fi atinsă numai prin activitatea coordonată a tuturor autorităţilor de stat, societăţii civile şi cooperării cu partenerii internaţionali. Moldova va intensifica procesul de reforme în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii, care sînt esenţiale pentru orice discuţie referitoare la gestionarea eficientă a frontierei şi facilitarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize.”, a spus la final Vlad Filat.

În aceeași zi, premierul a avut o întrevedere cu Ilkka Laitinen, director-executiv al Agenţiei „FRONTEX”. Discuţia lor s-a axat pe importanţa securizării frontierelor, managementului eficient a acestora şi rolul partenerilor europeni în acest sens. Ilkka Laitinen a subliniat că Agenţia „FRONTEX” este dispusă în continuare să susţină Republica Moldova în vederea asigurării unui management eficient al frontierelor.

Astfel, la finele lunii noiembrie va avea loc o şedinţă comună cu reprezentanţii Serviciului de Grăniceri ai Republicii Moldova în cadrul căreia se va stabili programul de cooperare pentru anul 2011, unul mai intens decît cel din 2010.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.