La Chişinău a fost inaugurat Centrul NATO

În prezenţa asistentului adjunct al Secretarului General NATO, Stefanie Babst, ambasadorului României în R. Moldova, Filip Teodorescu, ministrului Apărării, Vitalie Vrabie, a experţilor, profesorilor şi studenţilor, ieri, în incinta USM, a fost inaugurat Centrul de informare şi documentare NATO din R. Moldova.

Centrul este o organizaţie necomercială autonomă, constituită în formă organizatorico-juridică de instituţie privată, care îşi propune să promoveze valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre RM şi NATO şi să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare RM-NATO. Gheorghe Rusnac, rector interimar al USM, a mulţumit Ambasadei României la Chişinău pentru că a acceptat propunerea ca acest Centru să fie deschis în incinta Universităţii. Ministrul Apărării, V. Vrabie, a declarat că „actualmente, RM cooperează cu NATO în cadrul programului individual de parteneriat şi al planului individual de acţiuni a parteneriatului, care a fost semnat de R. Moldova în 2006”.

Directorul Centrului, Radu Gorincioi, s-a arătat convins că „activitatea Centrului NATO va da un plus de valoare la dezvoltarea cercetărilor, studiilor şi la informarea corectă a societăţii civile privind problematica securităţii R. Moldova, în contextul dezvoltării în parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică”. În acelaşi timp, Stefanie Babst a dat de înţeles că, pentru a deveni membră a NATO, RM trebuie, înainte de toate, să dorească acest lucru. „NATO nu caută membri, dar parteneri siguri şi stabili în domeniile de securitate şi apărare, iar RM a dat dovadă că poate fi un partener capabil”, a subliniat oficialul. De asemenea, a fost discutată şi problema neutralităţii R. Moldova.

În cadrul ceremoniei a avut loc premierea învingătorilor concursului „Relaţiile R. Moldovei cu Alianţa Nord-Atlantică: trecut, prezent şi viitor”, la care au participat jurnalişti, tineri cercetători, studenţi şi elevi. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.