Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate, vine la Chișinău în luna iulie

Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a acceptat invitaţia prim-ministrului Pavel Filip de a efectua o vizită în Republica Moldova până la finele lunii iulie curent. Vizita va oferi o ocazie bună pentru a puncta realizările obţinute şi a trasa priorităţile cooperării între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru etapa următoare.

La o atare înţelegere s-a convenit astăzi în cadrul unei convorbiri telefonice a premierului Pavel Filip cu comisarul european Johannes Hahn.

Referindu-se la ultimele evoluţii în implementarea foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, Pavel Filip a precizat  că până în prezent au fost realizate peste 63% din acţiunile prevăzute.

“Am înregistrat progrese considerabile în realizarea acţiunilor din Foaia de parcurs care vizează reforma justiţiei, dezvoltarea  unui mediu de afaceri atractiv, consolidarea sistemului bancar, domeniul energetic. Săptămâna viitoare în Parlament urmează a fi adoptat proiectul de lege cu privire la integritate. Până la sfârşitul lunii iulie sperăm să fie realizate integral toate acţiunile incluse în Foaia de parcurs”, a spus şeful Executivului.

De asemenea, premierul a vorbit despre dialogul cu Fondul Monetar Internaţional şi viitoare misiune FMI, care este aşteptată la Chişinău în perioada 5-15 iulie curent,  pentru a negocia un nou Acord de colaborare cu FMI.

În altă ordine de idei, Pavel Filip a informat despre întrevederea pe care a avut-o pe 7 iunie, la Bişkek, cu Premierul rus Dmitri Medvedev, în cadrul căreia a subliniat interesul ţării noastre de a avea relații bune cu Federaţia Rusă, dar cu respect pentru drumul  european al Moldovei.

La rândul său, Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, l-a felicitat pe Premierul Pavel Filip pentru îndeplinirea a 2/3 din acţiunile incluse în Foaia de parcurs şi a încurajat autoritățile de la Chișinău să continue să acționeze cu fermitate în vederea implementării reformelor şi să menţină dialogul cu societatea civilă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.