Jean-Claude Juncker: Țările Parteneriatului Estic nu sunt pregătite să discute despre aderarea la UE

Uniunea Europeană și țările membre ale Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus) nu sunt pregătite în prezent să discute problema aderării la UE, a declarat joi, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de presa internaţională.

Jean-Claude Juncker a subliniat că ţările din cadrul Parteneriatului Estic nu sunt pregătite pentru ca să li se ofere perspectiva aderării la UE.

‘În ceea ce privește calitatea de membru al UE, trebuie să menționăm în mod clar că perspectiva europeană nu există pentru niciuna din ele. Nici ele nu sunt pregătite, nici noi nu suntem pregătiți’, a subliniat președintele Comisiei Europene.

În aceeași declarație, Juncker a menționat că summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga nu este dedicat acordării perspectivei europene țărilor parteneriatului și nici nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Summit-ul de la Riga reunește liderii celor 28 de țări membre ale blocului comunitar și ai celor șase state ale Parteneriatului Estic.

Moldova.ORG reaminteşte că totuşi, ieri, reprezentanții societății civile din Republica Moldova, Ucraina și Georgia i-au înmânat comisarului european pentru vecinătate şi problema extinderii, Johannes Hahn, petițiile simbolice cu privire la aderarea celor trei țări la Uniunea Europeană. Gestul simbolic a fost făcut în cadrul evenimentelor care au precedat summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga.

Inițiativa transmiterii unui astfel de document vine în contextul în care cetățenii celor trei state își doresc o perspectivă clară și previzibilă de aderare la marea familie europeană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.