Iurie Reniţă: Nu voi dezamăgi

Fostul ziarist si diplomat Iurie Reniţă este desemnat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat luni seara, în ajunul vizitei pe care o întreprinde marţi-miercuri în România, că ambasadorul desemnat în România este Iurie Reniţă, pe care l-a caracterizat drept un bun profesionist, cu experienţă.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a solicitat părţii române să-şi dea acordul în privinţa lui Iurie Reniţă, propus pentru funcţia de ambasador în România. După primirea acordului, urmează să fie adoptată o decizie de guvern de către Executivul de la Chişinău, procedură ce precede emiterea decretul privind numirea noului ambasador de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

“Este un proces diplomatic care urmează sa fie respectat. În cazul în care voi deveni ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, promit că nu voi dezamagi şi voi respecta toate regulile unei diplomaţii”, a declarat Reniţă pentru StireaZilei.md.

Iurie Reniţă are 52 de ani şi este de profesie ziarist şi diplomat. A făcut parte din prima promoţie a studenţilor basarabeni la Scoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din România. În perioada 1996-1999, a fost consilier la ambasada Republicii Moldova în Statele Unite, iar ulterior, consilier al ministrului de Externe. El a lucrat şi la misiunea OSCE din Croaţia, în perioada 1999-2003, în cadrul un proiect PNUD de consolidare a managementului de control la frontiera. În prezent este manager la compania "British American Tabacco".

Republica Moldova nu are ambasador în România din 8 aprilie 2009, când fostele autorităţi comuniste au rechemat-o pe Lidia Guţu, în contextul protestelor stradale de la Chişinău din acea perioadă. Tot atunci, Chişinăul l-a declarat persona non-grata pe ambasadorul Filip Teodorescu.

Funcţia de ambasador a fost exercitată, până acum, de către Efim Chilari, însărcinat cu afaceri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.