Interesant! Ce i-a spus Nicolae Timofti lui Vladimir Putin

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a dezvăluit astăzi noi detalii ale conversaţiei sale cu preşedintele rus Vladimir Putin la summit-ul şefilor de stat ai CSI, desfăşurat acum o lună la Minsk.

„I-am spus preşedintelui rus Vladimir Putin la summit-ul CSI:” Vladimir Vladimirovici, Dvs aţi avut relaţii foarte bune, strânse cu ţări ale UE-Germania, Italia, Franţa şi aceste relaţii bilaterale au adus beneficii ambelor părţi. Şi dacă Moldova va deveni ţară a UE, noi vom continua mai departe relaţii bune cu Rusia”, a menţionat Nicolae Timofti, la o conferinţă de presă susţinută în comun cu președintele Austriei, Heinz Fischer, aflat într-o vizită oficială în Moldova.

Totodată, şefului a precizat că ceastea trebuie s-o vrea şi partea rusă. „Noi ne-am dorit acest lucru. Noi nu am făcut nimic negativ împotriva Rusiei. Noi nu am stabilit embargo, noi nu am pus armată pe teritoriul Rusiei, noi facem totul ca să trăim bine. Toate acuzaţiile produselor noastre au fost făcute peste noapte, fără nicio preîntâmpinare”, a adăugat Nicolae Timofti.

.La aceeaşi conferinţă preşedintele Republicii Moldova s-a declarat un susţinător al forţelor pro-europene. „De aceea eu doresc ca la guvernare să avem partide pro-europene, care vor realiza planul de acţiuni de aderare la UE”, a spus şeful statului.

Moldova.ORG reaminteşte că la 10 octombrie la summit-ul şefilor de state CSI, desfăşurat la Minsk, preşedintele R.Moldova Nicolae Timofti a avut un schimb de replici cu omologul său rus Vladimir Putin.

La Minsk, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat că Chişinăul nu a primit de la Moscova răspunsuri clare privind cauza restricţiilor impuse de partea rusă la exportul produselor moldoveneşti.

Atunci președintele moldovean a mai spus că „Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană nu va dăuna relațiilor cu țările CSI”.

În replică, Vladimir Putin a criticat Chişinăul că nu a consultat partea rusă privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE şi a propus Republicii Moldova amânarea aplicării prevederilor economice ale acestuia până la finele anului 2015.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.