Începe reformarea Procuraturii

Procurorul general, Corneliu Gurin şi ministrul Justiţiei, Oleg Efrim au semnat un acord privind reformarea Procuraturii Generale. Acesta presupune crearea unui grup de lucru pentru elaborarea proiectelor de legi în scopul reformării Procuraturii. 

Documentul prevede modificarea procedurii de numire şi demitere a procurorului general, demilitarizarea instituţiei şi eliminarea imunităţii anchetatorilor. Corneliu Gurin a declarat într-un briefing că astfel au fost puse bazele unui amplu proces de reformare a Procuraturii, care prevede inclusiv modificări constituţionale, lucru care nu a fost făcut niciodată până în prezent.

În activitatea grupului de lucru vor fi atraşi observatori externi, inclusiv oficiul Consiliului Europei, Misiunea UE, OSCE, ambasada SUA. „Sper, şi sunt sigur, că e vorba de etapa decisivă pentru că elaborările normative şi legislative vor sta la baza reformelor instituţionale şi pe intern care vor urma”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Reformarea Procuraturii Generale va fi efectuată în câteva etape şi va fi încheiată până în anul 2016, au mai menționat cei doi oficiali. Costul acestui proiect este de aproximativ 16 milioane de lei, care urmează să fie oferiţi de Guvern. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.