Încă o dată discutată problema transnistreană

De Victoria Ungureanu

Preşedintele Parlamentului, preşedinte interimar al RM, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului AP OSCE pentru Moldova, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Discuţiile au vizat familiarizarea membrilor delegaţiei AP OSCE, cu privire la evoluţia evenimentelor politice, economice şi sociale din Republica Moldova.

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii, a fost cel al reglementării pe cale paşnică a conflictului transnistrean.În cadrul întrevederi, Mihai Ghimpu a declarat că apreciază sprijinul OSCE în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi pentru retragerea necondiţionată a trupelor ruse şi armamentului de pe teritoriul ţării, făcând referire şi la decretul semnat ieri, 24 iunie, care prevede acest lucru. Preşedintele interimat a precizat că în procesul de reglementare a problemei transnistrene, acţiunile autorităţilor din RM sunt axate pe câteva direcţii principale: participarea la activităţile în formatul „5+2”, promovarea dialogului deschis şi constructiv între Chişinău şi Tiraspol, precum şi a măsurilor de consolidare a încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Preşedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a declarat că în cadrul reuniunii de vară a AP OSCE, care se va desfăşura la Oslo în perioada 6-10 iulie 2010, va fi discutată şi adoptată „Rezoluţia privind Republica Moldova”, înaintată de Grupul AP OSCE pentru Moldova.

Amintim că Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova, a fost creat în anul 2000, având mandatul de a contribui la promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în RM, precum şi asigurarea integrităţii teritoriale a statului prin promovarea dialogului între părţi şi organizaţii, care reprezintă diferite segmente ale populaţiei Republicii Moldova. Soluţionarea conflictului transnistrean, reprezintă o prioritate pentru Grupul AP OSCE pentru Moldova.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.