In ochii unor occidentali, mai importante sunt eforturile R. Moldova pentru solutionarea conflictului transnistrean, decat eforturile pentru integrarea europeana

Cotidianul Flux publica un amplu editorial, autorul caruia se intreaba, in titlu, „Ce se mai aude cu integrarea europeana?”.

Citim ca, la Chisinau, „despre UE se vorbeste tot mai putin, obstinat de putin, in ciuda faptului ca cei trei ani de teoretica indeplinire a Planului de Actiuni au expirat”. In aceste imprejurari, „nimeni nu mai organizeaza dezbateri interne sau internationale despre integrare, nimeni nu este tras la raspundere, nimeni nu plateste pentru eventuale esecuri”.
In jurul Transnistriei „se croiesc astazi proiectele de politica externa – dar si interna! – ale R. Moldova”. Transnistria „focalizeaza energiile si speculatiile de la Chisinau (si nu dezbaterile publice, caci acestea lipsesc aproape cu desavarsire)”. Potrivit editorialistului, „mai grav este ca si unii reprezentanti europeni incep sa gandeasca asa”.

In continuare, Flux compara discursurile diplomatice, practic identice, ale ambasadorilor Mihaly Bazer si Kalman Mizsei. „Vizitele dese ale celui din urma in Federatia Rusa – apropo, cel putin la fel de netransparente precum cele ale oficialilor de la Chisinau la Moscova – risca sa il transforme pe domnul Kalman Mizsei, sustinatorul cel mai consecvent al «democratului» Evgheni Sevciuk, in reprezentant al UE pentru Transnistria, mai degraba decat pentru Moldova”. Astfel, potrivit editorialistului de la Flux, „toata energia, inclusiv cea discursiva, pare ca se indreapta acum spre Est”.

In contextul in care „suntem inca la faza declaratiilor de presa, nu la nivelul documentelor puse pe masa”, Flux scrie despre asa-numitul „efect de bumerang in politica din R. Moldova”. Aceste „efecte de bumerang” ar fi trei: „cresetrea ireversibila a aspiratiilor europene ale cetatenilor R. Moldova; adoptarea aproape in unanimitate a Legii din 22 iulie 2005; jocul la doua capete sau alegerile din 2009 ca test pentru europenizarea R. Moldova”.

„Cetatenii R. Moldova vor astazi prosperitatea europeana, care nu inseamna strict salariul incomparabil mai mare pe care il poti obtine acolo. Inseamna si valori, si o anumita stare de spirit, un sentiment al demnitatii pentru tine si copii tai, un pasaport care iti permite sa circuli liber etc.”.

In final citim ca „alegerile din 2009 devin test major pentru continuarea parteneriatului UE – R. Moldova”. „Daca Chisinaul cade la acest test, asta inseamna ca va oferi celor mai sceptici de la Bruxelles munitia necesara pentru a scoate R. Moldova, pe termen nelimitat, de pe foaia de parcurs a unei posibile viitoare integrari”, conchide editorialistul Flux. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.