În anul 2014, R. Moldova și Israel ar putea încheia un acord privind abolirea regimului de vize/ INTERVIU

Interviu cu Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Anatol Vangheli, oferit pentru Moldova.ORG, în contextul consemării la 17 ianuarie a Zilei Diplomatului.

Chiar la începutul anul 2014 ați prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Statului Israel, Shimon Peres, în calitate de Ambasador Extarordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv. O asemenea întrevedere presupune și un schimb de păreri despre cooperarea bilaterală. În opinia oficialului israelian, cum evoluează dialogul dintre Tel Aviv și Chișinău?
Cu adevărat, pe 2 ianuarie, eu și încă 4 ambasadori străini am fost primiți de Președintele Statului Israel, Shimon Peres. Pe lângă ceremonialul protocolar, am avut un schimb de opinii pe marginea stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivei de colaborare pe viitor. Vreau să precizez că am avut o discuție constructivă și emoționantă, având în față o personalitate legendară, atât pe plan intern, cât și internațional. Președintele Peres a vorbit foarte cald despre relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Statul Israel, menționând prietenia dintre popoarele noastre, respectul reciproc și susținerea oferită de ambele țări în instituțiile internaționale, dar și în cadrul bilateral, chiar din anul 1992 de la stabilirea relațiilor diplomatice și până în prezent. Domnul preşedinte a menționat că un sprijin important în dezvoltarea raporturilor bilaterale trebuie sa-l aibă dimensiunea interumană, adică suportul cetățeniilor ambelor țări.

Ați activat la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel și înainte de a fi numit în calitate de ambasador. Situația tensionată din regiune cum influențează cooperarea bilaterală?
Aveți dreptate, situația este tensionată, dar la fel a fost în ultimii 65 ani de la proclamarea Israelului, ceea ce a condus statul evreu la identificarea unei formule unice de dezvoltare a relațiilor străine și de prosperare a țării. Formula este asigurarea securității statului la cel mai înalt nivel, ceea ce permite a limita tensiunile în câteva regiuni concrete, precum Sectorul Gaza și localitățile israeliene conexe, mai puțin în Cisiordania. Bineînțeles, că există situații când conflictul escaladează la maximum, precum a fost în noiembrie 2012, în timpul operațiunii Pilonul Apărării. Atunci rachetele palestinienilor din Gaza, cu regret, au ajuns chiar la Tel Aviv, dar fără ca acest fapt să aibă un impact asupra dezvoltării țării. La fel și relațiile de cooperare cu Moldova nu sunt influențate de acest fenomen. E de recunoscut că ceea ce influențează cooperarea, în special cea economică, este bunăoară lipsa unui interes viu din partea companiilor moldovenești de a penetra piața israeliană.

Care sunt subiectele notate în agenda Dumneavoastră de lucru pe termen scurt și mediu, menite să intensifice dinamica cooperării?
Agenda curentă a cooperării bilaterale, care a fost discutată inclusiv cu Președintele Shimon Peres pe 2 ianuarie și care a obținut susținerea autorităților israeliene, conține acțiuni cu caracter permanent, dar și activități pe termen scurt și mediu. Astfel, ambele țări își doresc continuarea și dezvoltarea dialogului politic la nivel înalt și oferirea susținerii reciproce. Bunăoară, pentru Israel e necesar suportul Republicii Moldova în cadrul instituțiilor internaționale, în special ale ONU și în plan bilateral, privind Procesul de pace israelo-palestinian, lupta împotriva antisemitismului, împotriva terorismului, care sunt preocupări cheie ale Israelului. Susținerea țării noastre se axează în principal pe sprijinirea promovării obiectivelor naționale, preluarea experienței în diverse sectoare în care Israelul excelează, inclusiv prin intermediul programelor de asistență a MAE israelian. Cât privește agenda pe termen scurt și mediu, ea include vizita oficială în Israel a dnei Natalia Gherman, Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, așteptată, de altfel, de ambele părți, desfășurarea consultărilor politice bilaterale, extinderea cadrului juridic în domeniile medicinii, agriculturii, transportului. Un subiect prioritar îl constituie abolirea regimului de vize pentru cetățenii țarii noastre care doresc să călătorească în Israel.

Până în prezent au fost semnate 23 acorduri bilaterale, inclusiv Acordul privind angajarea în câmpul muncii în Israel a 1000 de moldoveni. Sunt funcționale aceste acorduri si în ce domenii ar putea fi obținute rezulate mai bune?
Aveți dreptate privind numărul de documente bilaterale semnate. Ele acoperă practic tot spectrul colaborării bilaterale, dar, cu regret, o bună parte din ele nu sunt funcționale pe motiv că unele sunt învechite, altele se axează pe linii generale de colaborare. Din aceste considerente, Ambasada a efectuat o analiza a acestei dimensiuni și a propus actualizarea unora din ele. Bunăoară, pentru anul 2014 sunt propuse spre amendare acordurile în domeniul agriculturii și transportului. Este gata pentru semnare Planul de cooperare în domeniul medicinii pentru anii 2014-2018, la fel se discută proiectul de acord privind migrarea personalului medical. Unul din documentele care funcționează deplin și la care ați făcut referință, este Acordul interguvernamental privind angajarea muncitorilor moldoveni în sectoare specifice în Israel, anume în construcții și aici voi oferi careva detalii pentru argumentare. Negocierile pe marginea acestui acord au început încă la sfârșitul anului 2010 pentru un număr de 200 persoane, care după o analiză efectuată de partea israeliană privind calitatea muncii prestate de muncitorii moldoveni, s-a decis creșterea numărului până la 1000, cu posibilitatea extinderii. Deci, concluzia Ambasadei este următoarea: cadrul juridic moldo-israelian este complet sau aproape complet și depășește chiar pe cel semnat de Israel cu alte ţări. Or, este necesar de a crea mecanismele de aplicare a acestor acorduri.

În calitate de ambasador ați avut deja mai multe întrevederi cu oficiali israelieni, inclusiv cu Viceministru al Afacerilor Interne al Statului Israel, discutând subiecte de pe agenda cooperării bilaterale, dar și despre abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova. La ce etapă de implementare este acest acord din partea Statului Israel, dat fiind faptul că Republica Moldova a abolit regimul de vize pentru cetățenii israelieni încă în luna iunie 2010.
Cu certitudine, subiectul abolirii regimului de vize este unul prioritar pentru Ambasadă, dat fiind efortul autorităților țării noastre de mai mult timp de a oferi cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a se deplasa liber în Israel. Această chestiune a fost abordată cu precădere la Ministerul de Interne, precum ați menționat, dar și la Ministerul de Externe, la Knesset și la ultima întrevedere oficială cu Președintele Israelului. Susținere există peste tot, dar când se pune problema direct, instituțiile israeliene de forță invocă rigorile de securitate, problemele de frontieră și de ședere ilegală. Trebuie de menționat că un atu important al Ambasadei în discuțiile bilaterale îl constituie realizările țării noastre la subiectul liberei circulații în cadrul UE, se are în vedere progresele înregistrate de țara noastră în implementarea reformelor în domeniul respectiv. Un alt fapt dovedit, reprezintă liberalizarea cu succes a regimului de vize dintre Israel și Rusia, Israel și Ucraina care a demonstrat că este în interesul Israelului, inclusiv din punct de vedere turistic. Într-un final, Ambasada estimează că în anul 2014, poate chiar în prima parte a anului Moldova și Israelul vor încheia un acord în acest domeniu.

Israelul a fost o destinație atractivă pentru cetățenii moldoveni, aflați în căutarea locurilor de muncă la începutul anilor 90. Situația din regiune nu-i determină să revină în Moldova și cum sunt protejați social cei care își continuă activitatea?
Cu adevărat, Israelul a fost anterior printre țările atractive din punct de vedere al căutării muncii pentru cetățenii moldoveni. Situația actuală, cred, ca denotă o altă realitate. Muncitorii moldoveni preferă alte țări, probabil cele europene, unde și posibilitățile contractuale sunt mai diverse, respectiv de deplasare și revenire în Moldova, dar și valorile culturale mai apropiate. Un exemplu elocvent îl oferă analiza implementării acordului de angajare temporară în câmpul muncii în Israel, care la prima etapă în 2013 a atras doar 252 persoane din cota de 1000 persoane. Cât privește condițiile de muncă și protecția socială a conaționalilor, ele sunt stipulate în mod riguros în contractele de muncă și va asigur ca ele sunt respectate de către angajatori. În eventualitatea apariției unor litigii sau probleme, intervine Ambasada, dar nu au fost situații de acest gen. Pe bună dreptate și munca efectuată de moldoveni este mai apreciată decât a cetățenilor altor țări vecine, fapt pentru care Agențiile de angajare în câmpul muncii din Israel au solicitat creșterea numărului muncitorilor moldoveni în 2014.

În Israel sunt mulți concetățeni ai noștri, unii s-au repatriat cu ani în urmă, alții s-au stabilit după declararea Independenței țării noastre. Este activă diaspora?
Diaspora sau originarii israelieni din Moldova, cum ei înșiși se autentifică, număra circa 80 mii de persoane, care s-au repatriat in Israel începând cu anul 1970. Bineînțeles, că ei sunt principalii promotori ai valorilor, culturii şi, tradiţiilor ţării noastre, precum este numită de ei, Patria istorică. Astfel, în Israel sunt celebrate cu regularitate Festivalul „Mărţişor”, sunt organizate serate tematice, întâlniri la aer liber, alte acţiuni colective în cadrul cărora se promovează cultura şi muzica moldovenească. Vreau sa menționez că originarii constituie un suport în promovarea obiectivelor Ambasadei, și să accentuez și mai mult susținerea persoanelor care au ajuns în posturi de conducere a Israelului. Un exemplu elocvent îl constituie domnul Avigdor Liberman, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe, care este foarte atent la subiectele de pe agenda bilaterală și oferă suport ori de câte ori este necesar.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.