Îmbrăţişări pe podul Lipcani-Rădăuţi Prut

După 66 de ani, în care a fost interzisă circulaţia pe podul care leagă malurile Prutului între localităţile Rădăuţi (România) şi Lipcani (R. Moldova), ieri a fost reluat atât traficul rutier, cât şi cel pietonal. Primul cetăţean care a traversat frontiera dintre R. Moldova şi România prin noul punct vamal Lipcani – Rădăuţi Prut a fost premierul moldovean Vlad Filat. El era aşteptat de câteva sute de oameni pe ambele maluri ale Prutului.

Pe podul care leagă cele două localităţi, premierul moldovean a fost întâmpinat de către ministrul român de Interne şi Ambasadorul Misiunii UE în R. Moldova. Apoi, delegaţiile celor două ţări au traversat podul şi au salutat românii adunaţi pe malul de la Rădăuţi. La întoarcere, premierul moldovean a propus tuturor să coboare pe malul râului, îndemnându-l pe Vasile Blaga, ministrul român de Interne, „să pună umărul la demolarea gardului de sârmă ghimpată”. Acesta, ajutat de Vlad Filat, a tăiat două bucăţi de sârmă ghimpată: una pentru preşedintele Traian Băsescu şi alta pentru premierul Emil Boc. Vlad Filat a luat mai multe bucăţi de sârmă, afirmând că l-au rugat câţiva prieteni să le aducă sârmă din „gardul care a despărţit familii”.
Până azi, au fost demontaţi 30 km de sârmă ghimpată, iar până la finele lunii martie se preconizează a scoate încă 360 km.

Punctul de trecere a frontierei Lipcani – Rădăuţi Prut a fost deschis pentru cetăţeni chiar în după-amiaza zilei de ieri. Totodată, la ceremonia de deschidere a vămii, ministrul Blaga a subliniat faptul că, începând din 31 martie, cetăţenii care intră sub incidenţa Acordului privind micul trafic la frontiera cu România vor putea circula liber, inclusiv prin acest punct vamal.
Deschiderea punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut va permite circulaţia a peste 100 de mii de cetăţeni din raioanele de nord spre piaţa românească, care va favoriza dezvoltarea economică a raionului Briceni. Înainte, cetăţenii din nordul republicii erau nevoiţi să treacă vama prin punctul Costeşti-Stânca, la 120 km depărtare de Briceni.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.