Igor Dodon vrea să numească procurorul general! Socialiștii vor vota pentru modificarea Constituţiei

Socialiștii au anunţat miercuri, 23 noiembrie, că vor vota pentru transferul competenței de numire a procurorului general către președintele țării. Astfel, după modificarea Constituției președintele țării urmează să numească procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor în baza unui concurs public.

Subiectul a fost discutat la şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

În cadrul ședinței s-a menționat că, cel mai probabil, inițiativa de modificare a Constituției potrivit căreia președintele țării să numească procurorul general va fi înaintată la şedinţa Parlamentului din această săptămână.

Igor Dodon, președintele ales al RM a menționat că fracțiunea PSRM insistă asupra aprobării acestei inițiative.

Procurorul general numit de președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice. El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la ”furtul secolului”, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporţii deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului”, a menţionat Igor Dodon citat într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit lui, aceasta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova.

Moldova.ORG precizează că, potrivit noii legi privind Procuratura, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Totuşi, în prezent această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, întrucât în Legea Supremă este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea respectivă trebuia să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, dat Parlamentul nu a făcut-o

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.