Igor Dodon a supărat din nou unioniștii. Cum reacționează aceștia la aniversarea „eliberării Moldovei de fascism”

PE SCURT

Anunțul lui Igor Dodon despre „aniversarea a 75-a a eliberării Moldovei de fascism” și organizarea cu această ocazie a unui concert „grandios” în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 24 august a supărat mai multe asociații unioniste. Drept răspuns acestea au anunțat că vor organiza o amplă manifestație de comemorare a celor 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov.

„Acțiunile lui Igor Dodon de a sărbători așa-zisa eliberare a Moldovei pe data de 24 august reprezintă o sfidare a demnității naționale și a înaintașilor noștri, care s-au jertfit pentru neamul nostru românesc.”

PE LUNG

Acum două zile, Igor Dodon a anunțat că are un plan de activități dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism. Majoritatea evenimentelor vor avea loc în ziua de 24 august, când se împlinesc 75 de ani de la „eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău” și se vor desfășura în mai multe orașe din țară, inclusiv cu participarea șefului statului în orașele Comrat, Hîncești, Ștefan-Vodă.

Printre acestea se numără depunerea de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni” și inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, restaurat la inițiativa Președintelui țării.

Evenimentele din ziua respectivă se vor încheia cu prezentarea în premieră a filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida Președintelui și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

Astfel, reacția unioniștilor nu s-a lăsat mult așteptată. Aceștia promit o amplă manifestație de comemorare a celor 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august, la ora 18:00, la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Pactul Molotov-Ribbentrop a sfârtecat România și ne-a împărțit în două state românești. Vă rog să fiți alături de noi, să ieșim împreună într-un număr cât mai mare pentru a comemora acest pact criminal.”

Amintim că, la inițiativa prim-ministrei Maia Sandu, Guvernul RM a declarat 23 august Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Inițiativa vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile, și cu Declarația Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

În Rezoluție este subliniată importanța păstrării memoriei trecutului și se reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.