Igor Dodon, „cu pufuşor pe botişor”?

Redacţia a primit o scrisoare în care autorul dezvăluie nişte aspecte mai puţin sau deloc cunoscute de marele public. Deoarece tema corupţiei ni se pare foarte actuală, reproducem această scrisoare, pe care autorul o adresează dlui Serafim Urecheanu, preşedinte al Alianţei „Moldova Noastră”, şi dlui Vladimir Filat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Stimaţi domnilor deputaţi,

Fac publică această scrisoare cu îndemnul de a întreprinde unele măsuri concrete pentru combaterea corupţiei în RM, care constituie o gravă ameninţare la adresa societăţii noastre. De această problemă sunt preocupate şi domniile voastre, în calitatea de deputaţi ai parlamentului RM. Este necesară clarificarea situaţiei confuze privind legalitatea veniturilor unor demnitari de stat, care participă ca şi concurenţi electorali în alegerile parlamentare din 2009. Aceste declaraţii au fost prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi sunt făcute publice cu bună intenţie – de a face transparent procesul electoral. Astfel, în declaraţia depusă la CEC, dl Dodon Igor, deţinând funcţia de prim-viceministru, ministru al Economiei şi Comerţului, a indicat că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, pe lângă veniturile la locul de muncă de bază – 215.777,31 lei – a realizat din alte surse venituri de 82.660,30 lei, fiind remunerat ca membru al Consiliului de directori al SA „Moldtelecom” în anul 2007.

Modalitatea de remunerare a funcţionarilor publici în calitatea de reprezentanţi în societăţile economice este reglementată de Hotărârea guvernului nr. 109 din 02.02.1999 (MO, nr.19-21/128 din 25.02.1999). Această hotărâre stabileşte în pct. 52 că cuantumul indemnizaţiei lunare pentru membrii organelor de conducere, stabilit de adunarea generală, constituie cel mult trei salarii minime pe ţară, determinate în condiţiile Legii nr.1432-XIV din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim (în redacţia Hotărârii guvernului nr. 435 din 14.04.2003). Din iunie 2007, salariul minim pe ţară în cuantum de 400 lei lunar a fost stabilit prin Hotărârea guvernului nr. 575 din 24.05.2007, hotărâre contrasemnată de dl Igor Dodon în calitate de ministru (MO, nr.74-77/608 din 01.06.2007). Astfel, un calcul elementar ne arată că remunerarea anuală a unui funcţionar public-reprezentant în societăţile economice nu putea legal să depăşească suma de 14.400 lei. Dar se pare că acest calcul nu este valabil şi în cazul dlui Igor Dodon, prim-viceministru, ministru al Economiei şi Comerţului, dacă în declaraţia depusă la CEC este indicată suma ce depăşeşte cu mult limita legală. Probabil, hotărârile de guvern şi legile în RM sunt obligatorii doar pentru cetăţenii de rând, pe când un ministru le poate încălca fără nici o consecinţă, nemaivorbind de remuşcări morale.

Trezeşte nedumerire şi faptul că Curtea de Conturi a RM, în Hotărârea privind raportul asupra auditului de atestare la SA „Moldtelecom” pe perioada anilor 2006-2007 (9 luni), nr. 6 din 28.02.2008 (MO nr.83/8 din 07.05.2008), într-o formulare foarte evazivă, constată, printre altele, incompatibilitatea remunerărilor primite de către funcţionarii publici – membri ai organelor de conducere şi ai comisiei de cenzori a agenţilor economici cu capital majoritar de stat, printre care se numără şi dl Igor Dodon. Astfel, Curtea de Conturi propune „..examinarea şi reglementarea cadrului normativ ce se referă la remunerările suplimentare (în afara indemnizaţiei lunare), primite de către funcţionarii publici-membri ai organelor de conducere şi ai comisiei de cenzori a agenţilor economici cu capital majoritar de stat, în vederea compatibilităţii acestuia cu actele legislative în vigoare.

Indemnizaţia lunară a membrilor consiliului Societăţii şi comisiei de cenzori, în perioada audiată, a fost stabilită în mărime de trei salarii minime pe ţară, conform prevederilor art. 24 din Legea salarizării nr.847-XV din 14.02.2002 (cu modificările ulterioare). Conform proceselor verbale ale adunării generale ordinare a acţionarilor nr. 14 din 26.05.2006 şi nr. 16 din 11.05.2007, în temeiul art. 50 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 1134-XIII, membrilor consiliului Societăţii şi comisiei de cenzori (funcţionari publici) le-au fost achitate remunerări anuale pentru rezultatele obţinute de Societate, acestea nefiind reglementate expres în actele normative vizând remunerarea muncii funcţionarilor publici…”.

Ca cetăţean al unui stat de drept, mă miră faptul că Curtea de Conturi constată pasiv faptul că un funcţionar public de prim rang primeşte remunerări ce contravin legislaţiei şi nu găseşte în aceasta nicio încălcare gravă, nici un prejudiciu adus statului, pe când, în alte cazuri, foloseşte asprimea legii din plin. Dar poate nici nu trebuie să ne mire, dacă, în aceeaşi Hotărâre a Curţii de Conturi, se indică faptul că SA „Moldtelecom” a înregistrat pierderi de 42,2 mln. lei doar de la lansarea proiectului cu telefonie mobilă. În hotărâre se mai spune că, pentru recuperarea propriului patrimoniu gajat pentru terţe persoane, SA „Moldtelecom contractează un împrumut de la „Banca de Economii” SA şi că există mare probabilitate ca, în urma acestei tranzacţii, să suporte alte pierderi de 5,5 mln. lei. Să nu uităm că toate acestea se referă la o societate cu capital majoritar de stat, la care un membru al Consiliului de directori este chiar ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon. Se vede că şi pentru Curtea de Conturi, pe lângă pierderile de zeci de milioane de lei, înregistrate de „Moldtelecom”, nu mai contează şi câteva zeci de mii primite de un funcţionar public de rang înalt ca remunerări, care contravin legislaţiei în vigoare. Tolerarea de Curtea de Conturi a acestor fapte poate conduce la pierderea totală a încrederii faţă de această instituţie pe plan naţional şi internaţional.

Ca cetăţean de rând, îmi pun întrebarea: de ce dl Igor Dodon este numit ca reprezentat al statului în SA „Moldtelecom” ce are, ca sursă principală de venit, tarifele exagerate la serviciile prestate, achitate din greu de populaţie şi agenţi economici, dar nu în una din societăţile de stat falimentare, destule la număr?..
Mai grav este faptul că dl Dodon a ajuns cu nr. 6 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat în parlament din partea Partidului Comuniştilor, partid care declara în platforma sa electorală că a reuşit să submineze bazele corupţiei şi protecţionismului, să protejeze mediul de afaceri de samavolnicia birocraţilor. Dacă lupta cu corupţia se înţelege ca promovarea în înalte funcţii de stat a persoanelor care primesc de la societăţi cu capital de stat remunerări ce contravin legislaţiei în vigoare, atunci situaţia este foarte gravă.

De aceea, vă rog să vă adresaţi Comisiei Electorale Centrale să verifice minuţios declaraţia depusă de dl Igor Dodon şi să facă publice rezultatele controlului. La necesitate, vă rog să vă adresaţi la Centrul pentru Combaterea Corupţiei şi a Crimelor Economice şi la Procuratura Generală ca să verifice legalitatea remunerărilor primite de dl Dodon în calitate de membru al Consiliului de directori al SA „Moldtelecom” în anul 2007, să iniţieze procedurile respective pentru a trage la răspundere pe cei vinovaţi şi pentru a recupera prejudiciul cauzat statului.

Ion Moraru, alegător

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.