HOŢII

Liderii Opoziţiei declară că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate în proporţie de 30%

Peste 400.000 de alegători au fost incluşi ilegal în listele electorale. Doar în Cahul au fost fraudate 10,6% din voturi. În una din secţiile de votare din raionul Hânceşti au fost descoperite în sacii sigilaţi liste cu alegători datate cu 6 martie 2005 gata semnate. Au fost tipărite peste 100.000 de buletine false. După verificarea câtorva procente din listele cu alegători, s-a demonstrat că 5166 de persoane au votat la mai multe secţii de votare, 3280 au votat cu acte cu acelaşi cod personal, 1600 de persoane au votat în baza altui document decât buletinul de identitate, 1000 de semnături sunt falsificate. În acelaşi timp, guvernarea susţine că alegerile au decurs într-un mod democratic şi au cerut renumărarea voturilor.

Alegeri fraudate

„În urma verificării listelor electorale am constatat că alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost fraudate”, au declarat liderii partidelor de opoziţe în cadrul unei conferinţe de presă,
unde au fost prezentate primele probe despre falsificarea alegerilor. Vladimir Filat a menţionat că acestea nu sunt rezultatele finale. Reprezentanţii PL, PLDM şi AMN au declarat că peste 400.000 de alegători au fost incluşi ilegal în lista de alegători. După verificarea câtorva procente din listele cu alegători, s-a demonstrat că 5166 de persoane au votat la mai multe secţii de votare, 3280 au votat cu acte cu acelaşi cod personal, 1600 de persoane au votat în baza altui document decât buletinul de identitate, 1000 de semnături sunt falsificate. În acelaşi timp, guvernarea susţine că alegerile au decurs într-un mod democratic şi au cerut renumărarea voturilor.

La Cahul, 10,6% din voturi au fost fraudate

Posibilitatea de verificare a listelor electorale a permis liderilor de opoziţie să demonstreze cum au fost falsificate alegerile parlamentare. Până la ora actuală, au fost verificate, doar în raionul Cahul, 28 de secţii, ceea ce reprezintă 43 % din secţiile de votare.

În Cahul, au fost verificate listele electorale din 28 de secţii de votare. S-a constatat că 344 de persoane au votat fără să prezinte acte de identitate, iar 96 de persoane – fără prezentarea certificatului cu drept de vot. S-a depistat şi faptul că s-a votat pentru 2 persoane care lipsesc din ţară. „În total, în Cahul au fost depistate 2036 de fraude, ceea ce înseamnă că 10,6% din numărul de voturi au fost fraudate”, a declarat Vladimir Filat, liderul PLDM.

În listele electorale de bază au fost înscrişi cu 33.325 de cetăţeni mai mult

În luna martie, Comisia Electorală Centrală aprobă listele de bază, în care erau înscrise 2.549.804 de alegători. Din informaţia privind numărarea voturilor, în lista de bază, în ziua alegerilor sunt incluşi – 2.583.129 alegători, adică 33. 325 de cetăţeni mai mult faţă numărul de alegători inclus de CEC în liste pe data de 17 martie. „Se demonstrează altfel că Comisia Electorală Centrală nu a asigurat întocmirea corectă a listelor de bază. Birourile de Circumscripţie n-au verificat listele primite de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale prin intermediul CEC”, a declarat Veaceslav Neguţă, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a declarat că acestea nu sunt nimic altceva decât afirmaţii politice. „Liderii acestor partide încearcă să se justifice. Afirmaţiile nu au nici un suport juridic, în timp ce CEC a luat decizii în conformitate cu suportul electoral”, a adăugat Iurie Ciocan.

Ca rezultat al verificătilor efectuate până în prezent, au fost înregistrate în municipiul Chişinău şi în alte trei raioane 5.166 de persoane care au votat la mai multe secţii de votare. Astfel Untilă Vasile, care este student basarabean la Bucureşti, a votat la data de 5 aprilie la Ambasada Republicii Moldova în România, precum şi la secţia de votare din localitatea Dişcova, raionul Orhei. Circa 3.280 de persoane au votat având acelaşi număr de identificare al buletinului. „Codul personal înregistrat pe buletinul de vot sub numele Morăriţă Constantin Victor, de facto, aparţine lui Maftiuc Alexandru, născut în 1918”, a arătat liderul PL.

Fără nici un act de identitate au votat 1.600 de persoane, iar 1000 de persoane au constatat că semnătura lor a fost falsificată. În aşa fel, la o secţie de votare de pe str. Maria Cebotari din Chişinău, în locul lui Victor Parlicov a semnat alt votant. „Am reproşat. Mi-au spus că a fost o greşeală tehnică”, a declarat Victor.

Mama a votat pentru fiul ei

A sunat la redacţie un domn din Cahul şi a declarat că în timpul alegerilor din 5 aprilie a fost cu urna mobilă prin satul Vadul lui Isac, din raionul Cahul. „La o familie, mama a votat de două ori: o dată pentru ea, iar a doua oară pentru copilul ei, care era bolnav psihic”, a relatat persoana, care nu a vrut să se prezinte.

Un alt caz ne-a fost prezentat de un grup de oameni din Orhei. Aceştia au obţinut de la judecătorie listele electorale. În aceste liste au fost depistate peste 75 de semnături ale copiilor cu dizabilităţi, internaţi în spitalul cu profil din localitate. "Persoanele cu dizabilităţi au votat la secţia de votare numărul 18 din Orhei, strada Valeriun Cupcea, adică în instituţia unde se află tinerii. Semnăturile de pe listele electorale, care confirmă că ei au votat sunt aproape identice, a declarat unul din cetăţenii din Orhei, veniţi la redacţie.

Persoane decedate de mai bine de 10 ani au fost incluse pe listele electorale

Un capitol aparte reprezintă participarea la vot a persoanelor decedate. Mihai Gimpu, liderul Partidului Liberal, a declarat că sunt abia la început în ce priveşte procesarea datelor primite despre votarea persoanelor decedate, dar deja au fost depistate câteva sute de asemenea cazuri.
Artistul plastic Socolovschi, a cărui soţie a decedat în anul 1984, a găsit-o în listele electorale. „Am fost la votare împreună cu fiica mea şi la Secţia de votare m-au întrebat dacă este soţia mea. Deducţia a fost făcută ca urmare a faptului că a fost inclusă şi soţia mea, moartă de 25 de ani, în listele de votare”, a menţionat artistul plastic.

În Cărpineni, raionul Hânceşti, listele electorale datează din 6 martie 2005

În localitatea Cărpineni, raionul Hânceşti, a fost depistată o listă de votare pe care e indicată data de 6 martie 2005. „Aceste scheme au fost utilizate şi în alegerile din 2005. Astfel, constat că nici atunci comuniştii nu au avut încrederea populaţiei”, a menţionat Mihai Ghimpu. Curios este şi faptul că, în seara zilei de 5 aprilie 2009, Comisia Electorală Centrală a declarat că rata de participare la vot este de 59,5%. „Această cifră a fost păstrată şi în documentele oficiale. Dar numărul participanţilor la vot a crescut de la oră la oră, procentul rămânând neschimbat”, a adăugat Veaceslav Neguţă, membru PLDM.

Decizia de renumărare a voturilor este una politică, nu constituţională

Pe data de 14 aprilie, Curtea de Apel a interzis accesul reprezentanţilor partidelor de opoziţie la documentele electorale, astfel se stopează posibilitatea de a face copii ale listelor electorale. Nicolae Răilean a declarat că această decizie este una politică, nu constituţională. „Decizia luată de către comunişti de a număra voturile şi prin aceasta de a restricţiona dreptul de a avea acces la aceste liste, arată clar că anume de acest lucru se tem comuniştii”, a subliniat liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean.
Serghei Sârbu, reprezentant PCRM, a menţionat că tărăgănarea face ca decizia Curţii să fie nulă. „Practic toate copiile au fost deja efectuate şi liderii opoziţiei pot continua verificarea listelor electorale în posesia cărora au intrat”, a declarat Sârbu. Opoziţia a menţionat că au intrat în posesia listelor electorale din majoritatea raioanelor, mai puţin din municipiul Chişinău, şi nu au listele electorale ale persoanelor care au votat în afara ţării.

„Cel mai mult ni s-a îngrădit accesul la listele electorale din Chişinău. Nu am reuşit să scanăm listele de votare din sectorul Râşcani, Chişinău, unde presupunem că au fost făcute cele mai mari fraude”, a declarat Serafim Urechean.

PCRM, PPCD, PD au participat la renumărarea voturilor

La procesul de numărare a voturilor au participat membrii Partidului Comunist, Partidului Popular Creştin Democrat, Partidului Democrat şi reprezentanţi din partea OSCE. Partidele de opoziţie au declarat că nu vor participa la numărare. „Decizia luată de către comunişti de a număra voturile şi prin aceasta de a restricţiona dreptul de a avea acces la aceste liste arată clar că anume de acest lucru se tem comuniştii”, a menţionat Mihai Ghimpu, membru PL.
Solicitaţi să comenteze prezenţa membrilor acestor partide la unele secţii de numărare a voturilor, liderii formaţiunilor au declarat că au luat în comun decizia de a nu participa la acest proces şi de a continua verificarea listelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.