Guvernul, da, başcanul, ba! Oficiul NATO la Chișinău, aprobat de Guvern, bașcanul Găgăuziei s-a opus

Guvernul a aprobat joi, 1 decembrie, proiectul de lege pentru ratificare acordului privind deschiderea unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău. Proiectul a fost aprobat de toţi membrii Executivului, cu excepţia başcanului Găgăuziei Irina Vlah care a votat împotrivă, declarând că acesta vine în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova.

Astfel, ministrul Afacerilor Externe Andrei Galbur a menţionat că acordul respectiv nu va afecta sub nicio formă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. “Republica Moldova este interesată în continuarea dialogului politic şi cooperarea practică cu NATO în reformarea sectorului de securitate şi apărarea ţări”, a spus Andrei Galbur.

“Vreau să menționez că oficii similare de legătură NATO funcționează în alte țări – Ucraina, țările din Asia Centrală, Rusia și Serbia”, a adăugat Andrei Galbur.

La rândul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a cerut membrilor guvernului să respingă această cheestiune, declarând că “documentul atentează asupra neutralității Republicii Moldova”.

“Constituția Republicii Moldova prevede clar că nu intrăm în niciun bloc militar. Vreau, de asemenea, să atrag atenția la faptul că din momentul adoptării acestui document, Transnistria încă mai mult se va îndepărta și nu se știe dacă vom vedea soluționarea acestui conflict în timpul apropiat”, a declarat Irina Vlah

Aceasta a mai spus că deschiderea unui birou NATO nu este o chestiune ce ține doar de securitatea țării noastre, ci reprezintă un instrument politic, prin intermediul căruia Republica Moldova va fi opusă Federației Ruse.

“Vă propun să respingeți acest proiect. Dacă nu va fi respins, voi vota împotrivă”, a adăugat guvernatorul.

În replică, vice-premierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a declarat că armata rusă, staţionată în stânga Nistrului, este cea care încalcă neutralitatea Republicii Moldova. “Despre ce fel de neutralitate vorbim dacă avem pe teritoriu trupe ocupante”, a spus Brega.

După schimbul de replici între cei trei, premierul Pavel Filip a recunoscut amuzat că “pentru câteva clipe s-a transferat în Parlament”.

“Propun să punem în aplicare art.108 (articol din Regulementul Parlamentului, care presupune încetarea dezbaterilor şi trecerea la votarea proiectului) şi să trecem la următoarea chestiune”, a menţionat Pavel Filip.

Reamintim că Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău a fost semnat marţi, 29 noiembrie, la Bruxelles.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Oficiul de Legătură NATO de la Chişinău va unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

”Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg.

Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.