Ghimpu iar împarte distincții (II)

De Catalina Gromov

Apreciez foarte mult iniţiativa Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a oferit Ordinul Republicii atîtor persoane demne de a fi înzestrate cu aceste distincții de stat. Ce să-i faci dacă avem un popor milostiv, binevoitor, corect, cuviincios, mărinimos, înțelept etc. Dar dacă am oferi distincţii de stat la toţi oamenii buni și care merită Ordinul Republicii Moldova, atunci ar trebui dat la vreo-o 2.345678 de persoane, în fiecare zi și la fiecare manifestație. Se pare că Ghimpu, dîndu-și seama de funcția sa, s-a cam grăbit să prea mărească deja o parte din cetăţenii Republicii Moldova. Să nu uităm că Ordinul RM e cea mai înaltă distincție de stat și nu se dă la nimereală. Existau persoane care întradevăr meritau să fie decorați cu distincții, ca de exemplu multe titluri onorifice cum ar fi ‘Artist al Poporului’, ‘Om emerit’, ‘Artist Emerit’ etc. însă cu decorarea Ordinului Republicii pe oricine, e cam grăsuț.

Conform articolului 11, "Ordinul Republicii" este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii.

Recent, la 22 august 2010, Mihai Ghimpu a spus:" Fiecare cetățean care a făcut ceva bun merită o distincție", este părerea președintelui interimar, la emisiunea Fabrika, de la Publika TV.

Mi-a plăcut foarte mult cum s-a exprimat președintele, însă iarăși revin de la ce am început mai devreme să spun, că distincții trebuie oferite la milioane de oameni.

Decorațiile pe care le-a făcut în timp de un an de zile oficialul au stîrnit nemulțumiri și printre deputații moldoveni.
La 7 septembrie 2010, Dumitru Diacov a menționat la Publika TV : "Trebuie să-i interzicem domnului Ghimpu să mai dea Ordine și medalii". Potrivit deputaților, distincțiile trebuie oferite doar celor care-și dedică viața pentru patrie.

Nici Vladimir Voronin, n-a fost mai zgîrcit, împroșca și el cu medalii unde cădea. Ex-președintele Republicii Moldova oferea funcționarilor chiar și ceasuri elveţiene de aur, inclusiv judecătorilor de la Curtea Constituțională.
Potrivit ziarului "Timpul de dimineață", în cei 8 ani de guvernare comunistă, a oferit circa 2020 de distincții de stat. În 2001- 53 de distincții, 2002-186, 2003- 124, 2004- 233, 2005- 220, 2006- 288, 2007-272, 2008-385, 2009-258 de distincții. Pînă și cu mandatul de președinte expirat oferea celor mai apropiate persoane, angajați ai Președinției din PCRM, titluri.

În știrea pe care am publicat-o ieri: "Ghimpu iar împarte distincții" , nu am zis nimic de rău la adresa d-lui Igor Bodorin, care e o persoană excepțională și i s-a conferit gradul special de general-maior, sau la adresa celorlalți colaboratori ai SPPS, maiorul Tudor Popovici, sau locotenentului Oleg Blănaru, dar am menționat că "Ghimpu împarte distincții în stînga și-n dreapta fără ezitări". Comentarii înțepătoare am primit de la simpatizanţii Partidului Liberal.

Din nou revenim la distincțiile lui Mihai Ghimpu, nu se cunosc numărul, pentru că sunt o mulțime de decorațiuni, pe care într-un timp foarte scurt le-a dăruit oficialul. A plouat cu medalii în tot acest răstimp.

De ziua limbii, președintele interimar a oferit 47 de distincții pentru profesorii și directorii din școlile românești, ai regiunii transnistriene, precum și unui grup de scriitori. La 31 martie a oferit distincții de stat unui număr de 30 de combatanți ai conflictului armat de la Nistru, la 2 august- distincții pentru membrii grupului lui "Ilașcu", foști deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol. Și Anastasia Lazariuc, oferindui-se distincția, a rămas profund impresionată.

La 17 august au fost onorați cu distincții de stat și un grup de lucrători din sistemul financiar. Numai în luna august 2010 au fost conferite 51 de titluri, medalii și ordine.

În decembrie 2009 a fost oferit Ordinul Republicii jurnaliștilor: Petru Bogatu, editorialist la Jurnal de Chișinău, Lorena Bogza, realizatoare a emisiunii „În PROfunzime” la postul de televiziune PRO TV Chişinău, Vasile Botnaru, director al Biroului de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă”, Val Butnaru, preşedinte al „Jurnal Trust Media”, Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului „Panorama”, Corina Fusu, preşedintă a Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului, Anatolie Golea, director general al „Analitic Media grup” – TV7, Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului independent de investigaţii „Ziarul de Gardă”, Valeriu Saharneanu, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Constantin Tănase, director al cotidianului naţional independent „Timpul”, Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă”, Elena Zamura, redactor-şef al ziarului „Alianţa „Moldova Noastră” și Nicolae Dabija cu Ordinul de Onoare, redactor șef al săptămînalului "Literatura și Arta". Persoane pe care le apreciez foarte mult și consider că sunt demni de aceste titluri.

Însă, părerea mea, pînă la urmă rămîne că președintele interimar, Mihai Ghimpu are toate șansele să intre în istoria conducerii Republicii Moldova pentru numărul record de distincții oferite.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.