Gest diplomatic istoric al lui Nicolas Sarkozy

De Roxana Vasile

Preşedintele Nicolas Sarkozy este primul şef de stat francez care traversează Canalul Mânecii pentru a-i aduce un omagiu generalului Charles De Gaulle.

La 70 de ani de la apelul generalului De Gaulle, care îi îndemna pe francezi să lupte împotriva ocupaţiei hitleriste, ziariştii de la Paris folosesc textul acestui mesaj, considerat un adevărat act fondator al Franţei Libere, pentru a condamna încercările de compromitere a libertăţii presei.

La Londra sunt în plină desfăşurare ceremoniile franco-britanice prin care sunt marcaţi 70 de ani de la apelul istoric al generalului Charles de Gaulle.

Preşedintele Nicolas Sarkozy este primul şef de stat francez care traversează Canalul Mânecii pentru a-i aduce un omagiu celui care pe 18 iunie 1940, de la microfonul postului de radio BBC, îşi îndemna compatrioţii să refuze înfrângerea şi să continue lupta împotriva duşmanului.

Aceasta în condiţiile în care guvernul mareşalului Petain, instalat la Bordeaux, anunţa că intenţionează să semneze un armistiţiu cu Germania nazistă.

Textul lui De Gaulle avea să devină actul fondator al rezistenţei franceze din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Profitând de acest moment şi reluând structura, frază cu frază, a apelului generalului De Gaulle, organizaţia " Reporteri fără frontiere" dă publicităţii ‘apelul din 18 iunie 2010 pentru o presă liberă în Franţa’, denunţând acţiunile unui guvern care, în opinia sa, "şi-a intensificat lupta împotriva presei independente".

În textul adresat tuturor jurnaliştilor şi cetăţenilor francezi se argumentează între altele că umoriştii sunt chemaţi să dea explicaţii, că ziariştii care îşi protejează sursele sunt inculpaţi asemenea unor infractori de drept comun, că Franţa ocupă un loc 43, deloc onorabil, în clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit chiar de reporteri fără frontiere, dar şi că puterea executivă încearcă să influenţeze viitorul unuia din principalele cotidiane ale ţării.

Se face trimitere la negocierile în curs privind recapitalizarea ziarului Le Monde, în prezent extrem de îndatorat.

Săptămâna trecută această recapitalizare a căpătat dimensiuni politice după informaţii apărute în presă, potrivit cărora preşedintele Sarkozy s-ar fi pronunţat împotriva uneia din ofertele înaintate.

În acelaşi apel din 18 iunie 2010 pentru o presă liberă, "Reporteri fără frontiere" punctează: "Această luptă împotriva cenzurii trebuie să fie una mondială".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.