Franţa şi-a confirmat susţinerea pentru opţiunea europeană a Republicii Moldova

Franţa îşi reconfirmă susţinerea sa pentru opţiunea europeană a Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens a făcut Eduard Balladur, preşedintele Comisiei pentru Politică externă a Adunării Naţionale a Franţei, în cadrul discuţiei pe care a avut-o cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Spicherul moldovean a efectuat, în perioada 24-26 octombrie, o vizită la Paris, la invitaţia lui Christian Poncelet, preşedintele Senatului Republicii Franceze. Marian Lupu a fost însoţit în cadrul acestei vizite de deputaţii Efim Agachi, Vlad Cubreacov, Alexandru Lipcan şi Grigore Petrenco, informează MOLDPRES citînd un comunicat al serviciului de presă şi imagine al Parlamentului Moldovei.

Delegaţia moldovenească a avut întrevederi cu preşedinţii celor două camere ale legislativului francez: Senatul şi Adunarea Naţională, cu preşedinţii comisiilor de politică externă ale celor două camere, cu liderii grupurilor politice din cadrul Senatului şi Adunării Naţionale, cu grupul de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Senatului francez, condus de senatoarea Josette Durrieu, precum şi cu Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi cu Secretarul General al Adunării Uniunii Europei Occidentale.

În cadrul vizitei, Marian Lupu a participat la o masă rotundă organizată la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, unde dînsul a făcut o prezentare la subiectul stadiului actual al reformelor în Republica Moldova, al opţiunii europene a ţării, contextului regional actual al Moldovei şi situaţiei privind soluţionarea diferendului transnistrean. La sfîrşitul discuţiei, spicherul moldovean a acordat un interviu redactorului şef al prestigioasei reviste franceze de diplomaţie, L Essentiel des relations internationales". În încheierea vizitei, delegaţia parlamentară a luat parte la recepţia cu ocazia aniversării a 15-a a independenţei Republicii Moldova, organizată de Ambasada Moldovei la Paris în incinta Senatului francez.

În ziua de 24 octombrie, delegaţia parlamentară condusă de preşedintele Parlamentului Moldovei, Marian Lupu, a avut o întrevedere cu Eduard Balladur, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Adunării Naţionale a Franţei, şi cu membrii acestei comisii. În cadrul discuţiei, Eduard Balladur a confirmat susţinerea sa pentru opţiunea europeană a Republicii Moldova, menţionînd, în acelaşi timp, că Franţa nu prevede o extindere imediată a Uniunii Europene după admiterea României şi Bulgariei în UE. Dînsul a specificat oportunitatea lansării discuţiilor despre extinderea ulterioară după ajustarea instituţională a Europei lărgite în format de 25 şi, din ianuarie 2007, de 27 de state membre.

La rîndul său, Marian Lupu a confirmat abordarea realistă şi pragmatică a conducerii statului moldav vis-a-vis de integrarea europeană a Republicii Moldova, reiterînd că, în accepţiunea autorităţilor de la Chişinău, integrarea înseamnă în primul rînd ajustarea internă legislativă, instituţională la standardele şi practicile adoptate în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, a continuat spicherul moldovean, este deosebit de importantă susţinerea din partea statelor membre ale UE a acestor eforturi ale Moldovei, punerea în aplicare a instrumentelor noii Politici Europene de Vecinătate, facilitarea regimului de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni, semnarea unui aranjament nou al relaţiilor dintre RM şi UE odată cu expirarea, în 2008, a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Totodată, este la fel de importantă susţinerea acestor eforturi prin acordarea preferinţelor comerciale autonome în comerţul RM cu Uniunea Europeană şi prin noi programe de asistenţă tehnică şi financiară pentru Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, părţile au discutat etapa curentă a procesului de soluţionare a diferendului transnistrean, participarea Uniunii Europene, alături de SUA şi de alte părţi, la formatul de negocieri 5+2, precum şi stadiul actual al relaţiilor Republicii Moldova cu statele participante la negocieri – Ucraina şi Rusia. Marian Lupu a relevat, în acest context, că autorităţile de la Chişinău mizează pe promovarea UE de la statutul de observator la cel de participant cu drepturi depline în procesul de tratative.

Părţile au apreciat drept deosebit de util şi productiv schimbul de păreri efectuat în cadrul întrevederii şi au convenit asupra lansării unor consultări permanente şi schimburi de vizite şi informaţii între Comisia de politică externă a Adunării Naţionale a Franţei şi Comisia pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova.

În aceeaşi zi, preşedintele Parlamentului moldovean a avut o întrevedere cu E.S. Abdou Diouf, Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, în cadrul căreia părţile au discutat participarea Republicii Moldova la această organizaţie, activitatea şi rolul Adunării Parlamentare a Francofoniei în contextul colaborării parlamentare pe dimensiunea francofonă, precum şi oportunitatea unei prezenţe mai active a Parlamentului moldav în cadrul APF.

Marian Lupu a mulţumit înaltului demnitar pentru susţinerea şi interesul manifestat de organizaţia pe care acesta o conduce pentru eforturile de modernizare a Republicii Moldova, precum şi pentru contribuţia personală a dlui Diouf în promovarea dialogului bilateral moldo-francez, invitîndu-l să efectueze o vizită la Chişinău în calitate de oaspete al Parlamentului Republicii Moldova.

La rîndul său, Abdou Diouf a reiterat suportul OIF pentru reformele promovate în Republica Moldova şi a exprimat solidarizarea comunităţii francofone cu eforturile de reintegrare teritorială a Moldovei.

În seara zilei de 24 octombrie, delegaţia Parlamentului Republicii Moldova a participat la o cină oferită de grupul de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Senatului francez, condus de dna Josette Durrrieu, în cadrul căreia parlamentarii moldoveni şi senatorii francezi au făcut un schimb de opinii pe marginea reformelor democratice şi economice din Republica Moldova, a opţiunii europene şi eforturilor de ajustare legislativă şi instituţională la standardele europene, depuse de ţara noastră, precum şi a altor subiecte de actualitate pentru Moldova: etapa curentă a procesului de reglementare a diferendului transnistrean, promovarea democraţiei locale, reformele economice, relaţiile cu vecinii şi contextul regional al ţării.

În dimineaţa zilei de 25 octombrie, spicherul Marian Lupu a luat parte la o masă rotundă la Institutul francez de relaţii internaţionale (IFRI), unde domnia sa a făcut o prezentare la tema: "Moldova la frontiera Europei" în faţa unui grup de jurnalişti, analişti, cercetători, reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni francezi, precum şi diplomaţi străini acreditaţi la Paris. La sfîrşitul întrevederii, Marian Lupu a acordat un interviu revistei franceze de diplomaţie L Essentiel des relations internationales".

În continuarea zilei de 25 octombrie, delegaţia Parlamentului Republicii Moldova s-a întreţinut cu Colin Cameron, Secretarul General al Adunării Uniunii Europei Occidentale. În cadrul întrevederii, dl Cameron şi colegii săi din Secretariatul Adunării au făcut o prezentare a activităţii Adunării UEO, a modului de funcţionare şi principalelor direcţii de activitate ale UEO, a relaţiilor în tandemurile UEO – NATO şi UEO – UE, precum şi a relaţiilor Adunării UEO cu parlamentele Federaţiei Ruse şi Ucrainei.

La rîndul său, spicherul Marian Lupu a reiterat intenţia Parlamentului Republicii Moldova de a adera la acest for parlamentar european de discuţii pe probleme de securitate şi apărare. Părţile au convenit asupra utilităţii vizitei la Chişinău în perioada 1-3 noiembrie anul curent a unei misiuni de documentare a Comisiei politice a AUEO, în urma căreia va fi luată decizia privind acceptarea legislativului de la Chişinău în calitate de invitat special în cadrul Adunării.

În aceeaşi zi, Christian Poncelet, preşedintele Senatului Republicii Franceze, a invitat delegaţia parlamentară moldavă condusă de Marian Lupu la un prînz, în cadrul căruia au fost discutate mai multe subiecte de interes comun, dintre care opţiunea europeană a Republicii Moldova şi eforturile acesteia de integrare europeană, caracterul special al relaţiilor moldo-franceze în virtutea apartenenţei ambelor ţări la spaţiul european şi francofon, precum şi unele instrumente concrete de colaborare parlamentară moldo-franceză, printre care schimburi de vizite la nivel de grupuri de prietenie şi comisii permanente.

În acest context, Marian Lupu a propus colegilor din Senatul Franţei să examineze posibilitatea acceptării unor vizite periodice a unor mici grupuri parlamentare din Republica Moldova, care ar avea ca scop informarea la zi cu procesele şi evenimentele care au loc în Republica Moldova, cu dificultăţile cu care se confruntă şi realizările obţinute de Moldova în plan intern şi extern, pentru a stabili o bună punte de comunicare între legislativele noastre. Exprimîndu-şi acceptul pentru această propunere, preşedintele Senatului Francez a propus, la rîndul său, găzduirea de către Senat a unor stagii pentru funcţionarii parlamentari din Republica Moldova, care pot fi lansate chiar începînd cu luna decembrie a anului 2006.

Cei doi preşedinţi ai legislativelor au făcut un schimb de opinii referitor la reglementarea transnistreană, inclusiv participarea Uniunii Europene la acest proces prin misiunea de asistenţă la frontieră EUBAM, includerea în negocierile de reglementare în format 5+2 şi desemnarea unui reprezentant special al UE pentru reglementarea transnistreană. În acest context, Marian Lupu şi-a exprimat speranţa că formatul de negocieri va fi modificat cu includerea Uniunii Europene şi a SUA în calitate de participanţi deplini în acest proces. Părţile au mai discutat etapa curentă a relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi cu statele vecine, precum şi dezvoltarea economică a ţării noastre, convenind asupra oportunităţii unei prezenţe sporite a investitorilor francezi în sectorul real al economiei RM, climatul investiţional al Moldovei întrunind, în acest sens, toate condiţiile.

În aceeaşi zi, Marian Lupu şi delegaţia Parlamentului de la Chişinău a mai avut întrevederi cu Serge Vincon, preşedintele Comisiei pentru politică externă, apărare şi forţe armate din cadrul Senatului Francez, şi cu secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Franţei, Phillipe Faure. În cadrul celor două discuţii, spicherul moldovean şi colegii săi parlamentari i-au informat pe interlocutori despre ultimele evoluţii din Republica Moldova, despre consensul politic în ceea ce ţine de opţiunea europeană a RM şi eforturile de realizare a acestei opţiuni: semnarea şi implementarea Planului individual de Acţiuni RM-UE, care conţine angajamentele de ajustare instituţională, legislativă şi structurală la standardele europene, conţinute în Acquis-ul comunitar. Realizarea acestor angajamente este, în primul rînd, o prioritate de ordin intern pentru Republica Moldova, a relevat Marian Lupu, care va permite ţării noastre să atingă un nivel calitativ nou de dezvoltare. În realizarea acestui obiectiv, Moldova contează pe contribuţia Uniunii Europene prin noi programe de asistenţă tehnică şi financiară, prin acordarea Preferinţelor Comerciale Autonome şi prin facilitarea regimului de vize, precum şi prin negocierea, la încheierea perioadei de realizare a Planului de Acţiuni, a unui nou aranjament juridic al relaţiilor moldo-comunitare, care să ofere o perspectivă europeană ţări noastre.

În cadrul întrevederilor, părţile au mai discutat evoluţiile în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean, inclusiv modificarea formatului de negocieri, implicarea UE şi a SUA în procesul de reglementare, şi acţiunile întreprinse de Parlamentul Republicii Moldova în 2005 la acest subiect – Legea din 22 iulie 2005 privind principiile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului şi Apelurile de democratizare şi demilitarizare a regiunii. Marian Lupu a exprimat recunoştinţa autorităţilor Republicii Moldova pentru contribuţia Uniunii Europene în reglementarea transnistreană, iar interlocutorii francezi au confirmat faptul că subiectul transnistrean este prezent în permanenţă pe agenda discuţiilor politice franco-ruse. Părţile au mai discutat oportunitatea modificării formatului operaţiunii de pacificare din regiune, prin transformarea acesteia într-o misiune militar-civilă cu participare internaţională.

În ziua de 26 octombrie, delegaţia parlamentară a Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Jean-Louis Debre, preşedintele Adunării Naţionale a Franţei. În cadrul discuţiilor, înaltul demnitar francez a fost informat despre importanţa deosebită atribuită de către autorităţile de la Chişinău relaţiilor moldo-franceze, fapt demonstrat şi de prezenţa în grupul parlamentar de prietenie cu Franţa a 42 parlamentari din 101. Părţile au convenit asupra necesităţii sporirii contactelor parlamentare dintre ţările noastre, în context european şi francofon, prin invitarea la stagii la Adunarea Naţională a funcţionarilor parlamentari din Republica Moldova şi prin lansarea practicii misiunilor periodice a parlamentarilor moldoveni la Paris pentru informarea colegilor francezi despre evoluţiile de ultimă oră din Moldova pe cîteva direcţii principale: integrarea europeană, soluţionarea diferendului transnistrean şi colaborarea bilaterală moldo-franceză.

În contextul discuţiilor, Jean-Louis Debre a mai propus colegilor din Republica Moldova să se organizeze participarea tinerilor şi copiilor francofoni din Moldova la lucrările Parlamentului Copiilor din cadrul Adunării Naţionale, care au loc o dată pe an la Paris, precum şi includerea, pe pagina oficială de internet a Adunării, a informaţiilor privind evoluţiile de ultimă oră din Republica Moldova. Părţile au convenit, de asemenea, să facă schimb de informaţii pe marginea reformei justiţiei, care este astăzi un subiect de importanţă deosebită pentru Franţa.

În cadrul întrevederii cu senatorii Hubert Haenel, preşedintele Delegaţiei Senatului francez la Uniunea Europeană, şi Josselin de Rohan, preşedintele grupului Uniunii pentru Mişcarea Populară, grupul politic majoritar din Senat, delegaţia parlamentară moldovenească a făcut o prezentare a situaţiei curente din Republica Moldova, a consensului în vederea realizării obiectivului de integrare europeană a Moldovei, şi a eforturilor de reintegrare teritorială a ţării. Interlocutorii francezi şi-au confirmat susţinerea pentru opţiunea europeană a ţării noastre şi au reiterat importanţa utilizării la maxim a instrumentelor Politicii Europene de Vecinătate pentru realizarea acestui obiectiv. Părţile au mai făcut un schimb de păreri asupra contextului regional curent al Republicii Moldova şi al relaţiilor moldo-ruse.

În încheierea vizitei, Marian Lupu şi delegaţia parlamentară a participat la o recepţie oferită de Ambasada Republicii Moldova la Paris cu ocazia împlinirii a 15 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. La recepţie au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Paris şi ai instituţiilor de stat franceze, funcţionari ai organizaţiilor internaţionale cu sediul în capitala Franţei, reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Franţa. Franţa a fost reprezentată, într-un gest excepţional, conform normelor de protocol stabilite în această ţară, de Christian Poncelet, preşedintele Senatului Francez. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.