(Foto) Una ca una! 6 940 cabine pentru vot secret şi 10 000 urne de vot

În premieră, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a uniformizat echipamentele electorale ale secţiilor de votare. Aceasta înseamnă că toate 6 940 cabine pentru vot secret și 10 000 urne de vot, care vor fi utilizate la scrutin, vor arăta la fel.

Organul electoral a achiziţionat materialul şi echipamentul electoral dintr-un fond mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie. Costul total al achiziţiilor este de 436,270 dolari SUA.

Aşadar, cabinele pentru vot secret uniformizate vor avea dimensiunile 50 cm*30 cm*170 cm, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii aceste dimensiuni sunt de 50 cm*30cm*150cm.

Urnele de vot staţionare utilizate în secţiile de votare vor fi securizate prin intermediul sigiliilor cu inscripţia „CEC” şi marcate cu un număr de ordine format din 6 cifre. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare cu un volum minim de 80 şi/sau 45 de litri şi o urnă de vot mobilă cu un volum minim de 27 litri.

O altă noutate în cadrul acestui scrutin, constă în implementarea Sistemului Informaţional Automatizat (SIAS) „Alegeri”. Acesta reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei.

Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate câte 2 pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii SIAS „Alegeri” vor verifica datele de identitate ale alegătorilor în RSA şi vor înregistra on-line participarea acestora la votare.

La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC. Procesul de implementare a RSA a fost realizat cu suportul Programului PNUD pentru Democraţie, componenta Alegeri, finanţat de către Guvernul Regatului Suediei.

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost constituite 2066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.

urne2urne3urne4urne5urne7urne8urne9urne1

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.