Formatiune politica cere revenirea la pragul electoral de 4%

Majorarea pragului electoral pana la 6%, interzicerea blocurilor electorale precum si a participarii la alegeri a persoanelor ce detin dubla cetatenie reprezinta o tentativa de limitare a pluralismului politic.

O declaratie in acest sens a fost facuta la 3 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele partidului “Moldova Unita”, Ana Tcaci.

Tcaci a declarat ca aceste tendinte sunt similare cu cele din unele state africane si asiatice, cum ar fi
Sri Lanka, unde pragul electoral constituie 12,5%. Sursa citata a mentionat din practica unor tari dezvoltate cum ar fi Spania, unde pragul electoral este de 1%, Italia-3%, sau Suedia si Germania, unde pragul este de 4%, Moldova ar trebui sa revina la pragul electoral ce a existat si in campaniile precedente.

In acest context, Tcaci a lansat un apel catre “toate partidele din Moldova, si in mod special cele democratice si de opozitie”, pentru a convoca o conferinta republicana, cu participarea expertilor internationali”, in vederea modificarii legislatiei electorale.

Amintim ca la 10 aprilie, Parlamentul cu votul majoritatii comuniste si crestin-democrate a votat o serie de amendamente la Codul Electoral, conform carora pragul electoral a fost majorat de la 4% la 6%, au fost interzise blocurile electorale si participarea la alegeri a persoanelor cu dubla cetatenie. Modificarile date au starnit o serie de critici din partea partidelor de opozitie, precum si a unor organisme internationale, cum ar fi Comisia de la Venetia si misiunea OSCE

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.