„Fiica“ Rusiei, în fruntea Basarabiei

Voronin a desemnat-o pe „pupila“ sa, Zinaida Greceanîi, pentru şefia ţării.Scenariul rusesc se repetă la Chişinău. Aşa cum Putin a schimbat centrul de comandă al puterii de la preşedinţie la guvern, tot aşa Voronin îl transferă de la preşedinţie la parlament. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a desemnat-o, ieri, pe Zinaida Greceanâi, drept candidat la postul de preşedinte al ţării.

Candidatura va fi examinată de Parlament peste o săptămână. Comuniştii mai au nevoie de un vot pentru a alege preşedintele ţării, iar opozitia susţine că nu va participa la vot. „Zinaida Greceanîi este o doamnă competentă şi destoinică pentru funcţia de şef al statului“, a declarat Vladimir Voronin, din postura de preşedinte al Parlamentului. El a mai declarat că l-ar propune pe Marian Lupu, fostul lider al legislativului, la funcţia de prim-ministru.

Cu faţa spre Moscova

Analistul Igor Boţan aduce în discuţie şi un scenariu pentru cazul în care Greceanîi va deveni preşedinta Republicii Moldova. El consideră că e posibil ca Zinaida să-şi anunţe demisia după câteva luni de mandat şi să permită revenirea lui Voronin. Analistul ia în calcul şi o variantă intermediară: „Pentru prima încercare de desemnarea a preşedintelui va fi înaintată o candidatură cu şanse mici de a fi acceptată în funcţia de şef al statului de către opoziţie.

Expertul Vasile Botnaru consideră că numele candidatului propus va fi un indiciu cu privire la politica pe care o vor duce comuniştii pe termen scurt. În cazul în care au de gând să menţină o relaţie bună cu Bruxelles-ul, atunci candidatura lui Marian Lupu la Preşedinţie ar fi cea mai potrivită, deoarece el are o imagine bună în exterior. Candidatura lui Greceanîi ar semnala o politică de închidere faţă de Occident.

Funcţia de preşedinte al Parlamentului este cea mai uşoară modalitate pentru ca Vladimir Voronin să se menţină la putere, scrie şi Reuters.

Greceanâi, pupila lui Voronin

În vârstă de 53 de ani, Zinaida Greceanîi poate fi considerată o „veterană” în guvernul comunist . Lucrează în Ministerul de Finanţe încă din 1994, iar în 2000 este promovată viceministru. Un an mai târziu ajunge prim-viceministru al Finanţelor.

În 2005 este numită prin decret prezidenţial prim-viceprim-ministru. Loială preşedintelui Vladimir Voronin, Greceanâi a fost promovată premier, cu doar câteva luni înaintea alegerilor. Ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom şi a fost primită la Moscova de Vladimir Putin.

Profil

În timpul revoltei tinerilor moldoveni din 7 aprilie, Zinaida Greceanîi a avertizat părinţii să nu-şi lase copiii să participe la manifestaţii pentru că poliţia va face uz de arme dacă vor fi devastate clădiri administrative.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.