10 festivaluri locale la care nici nu te gândeai să ajungi vara asta

Festivalul Mărului. Sursa: Ziarul Nostru.

Știm, se întâmplă multe evenimente și festivaluri vara. Devine greu să alegi ce să faci în prețioasele zile de weekend sau în vacanță și parcă te-ar tenta să mergi la un eveniment diferit. 

Pentru că ne-au scăpat din ochi celebrări ca Festivalul Cașului de la Cobani, Festivalul Cireșelor și vărzărilor sau Festivalul Covorului găgăuz, am decis să ne corectăm greșeala. Vezi o listă cu evenimente din afara capitalei la care nu vei găsi influenceri, dar care s-ar putea să-ți placă.  

Vezi aici Festivalul IA MANIA, care va avea loc pe 1 iulie

IUNIE 

În ultima duminică a lunii iunie marcăm Zilele Portului Popular. Dacă vrei mai departe de oraș, o opțiune este să sărbătorești Ziua Internațională a Iei pe 24 iulie în comuna Bubuieci. Tot în această sâmbătă locuitorii din Ungheni organizează „SânzIEne Unghenene” în Parcul Micul Cluj din oraș.  

Iar duminică are loc Ziua Portului Popular la Butuceni. Vei vedea expoziții de cămăși și ii, un târg al meșterilor populari, șezătoarea din străbuni și muzica ansamblurilor populare locale și regionale.  

IULIE  

Festivalul Pescarilor de la Nistru. Va avea loc în prima zi de iulie și pornește de pe stradela Lăpușna din orașul Rezina. Gazdele evenimentului invită „rezinenii și oaspeții orașului”, iar programul nu se limitează doar la pescuit, aducând artiști ca ADDA și Constantin Moscovici. 

Doar nu credeai că rămânem anul ăsta fără un festival al levănțicăi… Festivalul Lavandei de anul ăsta are loc între 30 iunie și 2 iulie. Găzduit în satul Goian din Dubăsari, festivalul promite ateliere de creație, proiecții de animație și muzică bună sub miros îmbătător de levănțică.  

Festivalul „Nufărul Alb” la Cahul. Este un eveniment cu și despre folclor, care va avea loc în perioada 28 iunie-2 iulie în capitala cultural-creativă a țării de anul acesta.  

Festivalul bucatelor tradiționale „La vatra plăcintelor” din satul Cigîrleni, raionul Ialoveni, așteaptă vizitatorii pe 16 iulie. Organizatorii nu oferă prea multe detalii, dar noi ne-am imaginat multe plăcinte calde și ulcioare cu vin de casă.  

Festivalul tradițiilor și valorilor culturale „Datina” de pe 30 iulie la Teatrul Verde din Chișinău. Deși nu știm ce tradiții și valori își dorește să aducă în prim-plan festivalul, în descriere sunt enumerați mulți artiști locali care vor evolua. 

AUGUST 

„Nistru Fest” pe 5-6 august. Evenimentul se declară „primul festival muzical de vin și gastronomie” și va fi localizat în nordul țării: satul Zăluceni din Florești. Din promisiuni: o experiență culinară globală, o zonă de camping pentru toată lumea și artiști ca Pasha Parfeni și formația Cuibul. 

Festivalul electronic LAPOIANA, găzduit în satul Glinjeni, raionul Fălești, va avea loc în weekendul 12-14 august. Amplasat într-un cadru rural, evenimentul își propune să aducă artiști foarte diferiți: Satoshi, laolaltă cu Plăieșii și Zdob-și-Zdub. O escapadă promițătoare, departe de agitația orașului. 

Festivalul cu nume jucăuș Au Gust, organizat la Durlești pe 19 august, își propune să combine agricultura și arta. Fiind un proiect comunitar, anul acesta, evenimentul are tema „Roada” și adună producători, artizani locali și artiști independenți. 

Bonus: în fiecare an, la sfârșitul lui august, în satul Mihăileni din raionul Rîșcani, are loc Festivalul Covorului și Portului Național. Deși nu a fost făcut un anunț public, sursele noastre ne-au șoptit că acesta va avea loc pe 20 august.  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.