Femeile din Moldova se vor bucura de oportunități egale cu bărbații peste 200 de ani

Astăzi, când marcăm Ziua Internațională a Femeii, stăm mai prost decât anul trecut la capitolul egalitatea de gen. Femeile au renunțat la joburi pentru a îngriji de copii, iar salariul lor a fost mult mai mic decât al bărbaților. Mai mult, femeile din sistemul medical au avut încă mai mult de pierdut din cauza inegalității în pandemia de coronavirus, conform Indexului Egalității de Gen 2021. 

Indexul Egalității de Gen 2021elaborat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, arată schimbările produse în ultimul an și scoate în evidență factorii care au dus la mărirea inegalității între femei și bărbați. 

Unul dintre factorii care au contribuit la discrepanța dintre femei și bărbați este pandemia de coronavirusOdată cu închiderea grădinițelor și școlilor în cele mai multe cazuri femeile au decis să rămână acasă și să îngrijească/supravegheze copiii, ceea ce înseamnă că s-au retras parțial sau total de pe piața muncii. În trimestrul 3 al anului 2020, inegalitatea dintre ratele de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor și bărbaților a fost 9,1%, ceea ce înseamnă că bărbații au continuat să muncească aproape la fel ca în anii trecuți când nu era pandemie, însă femeile au renunțat la muncă într-un procent mai mare. 

Specialiștii accentuează faptul că dacă acest mod de muncă nu va fi normalizat și va continua să fie specific mai mult femeilor, atunci riscăm să avem o nouă formă de segregare a muncii în bază de gen. 

 

Banii
 

Și la capitolul resurse financiare femeile sunt considerabil afectate. Diferența de remunerare între bărbați și femei este de 14,1% în defavoarea femeilor. Asta înseamnă că o femeie, pentru aceeași funcție, pentru același nivel de studii, va primi un salariu mai mic cu 14,1%. Specialiștii au calculat că într-un an femeile pierd puțin peste 17 mii de lei. 

Mai mult, specialiștii au constatat că femeile sunt mai vulnerabile financiar pe termen lung și mediu, drept urmare a crizei din 2020. Și asta pentru că femeile sunt angajate în număr mai mare în sectoare cu risc mai sporit în fața pandemiei. 

Sănătatea
 

Indexul egalității de gen 2021 arată că femeile tind să aprecieze starea de sănătatea a lor mai nefastă în comparație cu a bărbaților. Chiar dacă speranța de viață a femeilor este mai mare (75, ani vs. 66,8 ani în rândul bărbaților, BNS 2019), bărbații au fost predispuși să zică că starea lor de sănătate este bună și foarte bună în proporție de 57,1% (iar femeile 49,6%). Specialiștii au identificat câteva explicații pentru această situație:

1) prevalența mai mare a unor boli cronice și de mai lungă durată în rândul femeilor, ceea ce poate determina o stare continuă de anxietate,

2) bărbații nu se adresează la medici (din cauza unor deprinderi de viață bazate pe stereotipuri). 

În această situație, bărbații sunt mai afectați decât femeile în accesarea serviciilor mediale pentru evaluarea stării de sănătate. 

Totuși, criza pandemică a expus preponderent femeile în fața unei vulnerabilități extreme de sănătate. Conform ultimelor date ale BNS, femeile reprezintă 81% din numărul personalului angajat în sectorul de sănătate și asistență socială. Întrucât în lupta cu efectele nocive ale coronavirusului preponderent femeile au fost cele care s-au aflat în prima linie de intervenție, anume acestea au fost expuse într-o proporție mai mare în față riscului infectării cu noul tip de virus COVID-19. 

Citește și: Un chinez a fost obligat să achite compensații soției pentru treburile casnice. Care este situația în Moldova 

 

Politica

Specialiștii de la Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” au constatat o tendință pozitivă în rândul celor ce consideră că femeile pot fi implicate în procesul decizional. Dacă în 2018, ponderea celor care susțineau afirmația că femeile nu au ce căuta în politică era de circa 30%, atunci la 4 ani distanță, procentul s-a micșorat considerabil – 16,6%. În rândul celor mai reticenți în a încuraja și promova femeile în funcții de decizie se aliniază și persoanele cu un nivel scăzut de educație și cele cu un nivel economic mai redus. În acest context, măsurile întreprinse de autorități în scopul educării societății în asigurarea oportunităților egale de gen ar trebui să țintească în mod prioritar spre aceste categorii.  

În baza calculelor și a variațiilor valorilor Indexului Egalităţii de Gen pentru ultimii 10 ani, specialiștii în drepturile femeilor de la Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare” au estimat că femeile din Moldova se vor bucura de oportunități egale cu bărbații abia peste circa 200 de ani.

 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.