Federatia Rusa ar putea fi actionata in instatele de judecata internationale pentru detinerea ilegala a fortelor armate pe teritoriul tarii noastre

Autoritatile moldovenesti vor examina posibilitatea actionarii Federatiei Ruse la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sau in alta instanta de judecata internationala pentru stationarea ilegala a fortelor armate si munitiilor sale pe teritoriul Republicii Moldova.

Aceasta masura este stipulata in planul de actiuni pentru utilizarea, in procesul de reintegrare a tarii, a concluziilor expuse in Raportul “Dezghetarea unui conflict inghetat: aspecte ale crizei separatiste din Moldova", elaborat recent de catre Asociatia Avocatilor din New York, aprobat, miercuri de Cabinetul de ministri.

Concomitent, autoritatile moldovenesti vor face un apel catre parlamentele statelor UE si Congresul SUA privind organizarea audierilor axate pe solutionarea conflictului transnistrean. Planul mai prevede mentinerea unui dialog intensiv cu statele UE si SUA in vederea implicarii plenare a acestora in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, prin acordarea unui sprijin politic si economic Moldovei.

De asemenea, vor fi inaintate cereri comune din partea GUAM in adresa presedintelui Adunarii Generale ONU si Comitetului General privind includerea suplimentara in agenda celei de-a 61 sesiuni a Adunarii Generale a unui punct dedicat examinarii conflictelor din regiunea bazinelor Marii Negre si Marii Caspice.

Totodata, cercurile de afaceri straine vor fi sensibilizate asupra consecintelor desfasurarii activitatilor economice nesanctionate in regiunea transnistreana a Moldovei.

De mentionat ca la finele lunii mai 2005, Asociatia Avocatilor din New York prin intermediul Comitetului sau special pentru Afaceri Europene a delegat o echipa de evaluare legala in Moldova, inclusiv regiunea transnistreana. Misiunea s-a intilnit cu lideri politici atat din Chisinau, cat si din Tiraspol, elaborand, ulterior, un raport amplu pe tematica abordata.
 // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.