FDRM:Cerem demisia Curţii Constituţionale

 De Luminiţa Gusina

„Prin gestul Curţii Constituţionale, menit să umilească întregul nostru popor, să batjocorească memoria sutelor de mii de concetăţeni de-ai noştri, ucişi de regimul totalitar comunist, i se mai dă o dată foc Declaraţiei de independenţă”, este menţionat în Declaraţia Forului Democrat al Romanilor din Moldova.

Potrivit FDRM, Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova este bazat pe acte importante de stat şi constituie un document cu caracter european, care reprezintă atitudinea lui Mihai Ghimpu faţă de solicitarea Uniunii Europene, Rezoluţia nr.1723 din aprilie 2010 „Comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS”, care subliniază, între alte, că „Nu toate statele europene au condamnat regimurile totalitare comuniste”, făcându-se trimitere la Republica Moldova, unicul stat european care nu a condamnat comunismul.

FDRM consideră că decizia Curţii Constituţionale are caracter antiştiinţific, antinaţional şi anticonstituţional, deoarece aceasta a încălcat dreptul istoric, dreptul naţional, dreptul de neam al românilor basarabeni de a-şi aprecia istoria, cultura, viaţa lor politică, economică, socială şi spirituală. Respectiva decizie vorbeşte despre faptul că membrii Curţii Constituţionale (Victor Puşcaş, Dumitru Pulbere, Valeria Şterbeţ, Petru Răilean şi Alina Ianucenko) prin nivelul lor de pregătire nu mai corespund exigenţelor de jurişti moderni.

FDRM cere, membrilor Curţii Constituţionale să-şi retragă decizia şi să-şi ceară scuze public de la cei aproape un milion de români basarabeni – victime ale regimului comunist şi de la urmaşii acestora, deasemenea mai propune membrilor Curţii Constituţionale să-şi prezinte demisia de onoare din funcţiile deţinute cu toate urmările legale.

Amintim că, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a găsit neconstituţional Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.