Ex-presedintele Moldovei Petru Lucinschi si-a anuntat disponibilitatea de a depune marturii in cazul lui Valeriu Pasat

INTERLIC. Ex-presedintele Moldovei Petru Lucinschi si-a anuntat disponibilitatea de a depune marturii in cazul consilierului presedintelui consiliului de administrare a RAO „EAS Rossii” Valeriu Pasat, arestat in baza acuzatiei de abuz si exces de putere, in perioada cind detinea postul de ministru al Apararii din Moldova.

Precum transmite agentia INTERLIC, Petru Lucinschi a declarat vineri in cadrul unei conferinte de presa ca nu isi inchipuie de ce a fost arestat Valeriu Pasat. Ex-presedintele Moldovei a mentionat ca, pledind in calitate de martor in cazul privind comercializarea a 21 de avioane MIG, in baza caruia este acuzat si Valeriu Pasat, el poate doar sa spuna ca aceasta tranzactie a fost legala, a corespuns tuturor normelor si a fost transparenta la maximum, pe cit poate fi de transparenta o afacere privind vinzarea armamentului.

Ex-presedintele Moldovei a declarat ca republica a gasit un cumparator pentru avioane, insa, ulterior a refuzat sa incheie afacerea, deoarece, dupa cum a fost stabilit, MIG-urile ar fi putut nimeri in Iran, fapt ce ar fi putut prejudicia imaginea Moldovei, impotriva republicii ar fi putut aplicate sanctiuni.

Potrivit lui Petru Lucinschi, considerind daunatoare aceasta perspectiva, conducerea de atunci a decis sa vinda avioanele numai prin intermediul structurilor de stat si a vindut SUA 21 de avioane MIG contra 40 milioane dolari. La 27 noiembrie 1997 toti banii au fost incasati in bugetul de stat al Moldovei. Lucinschi si-a exprimat nedumerirea in legatura cu aparitia informatiei, potrivit careia avioanele au fost vindute contra 80 milioane dolari sau mai mult.

Petru Lucinschi a explicat ca, in afara contractului de vinzare-cumparare a avioanelor, partile au semnat o declaratie separata, in care a fost stipulat ca SUA vor oferi ajutor umanitar si tehnic Armatei Nationale a Moldovei. insa, precum a mentionat Petru Lucinschi, in pofida dorintei autoritatilor moldovenesti de a include in document o valoare concreta a acestui ajutor, care nu trebuia sa fie mai mica decit suma achitata pentru avioane, SUA au declarat ca aceasta suma va fi considerabila si ca ea nu trebuie limitata in Declaratie, la fel cum nu trebuie limitate nici termenele de acordare a acestei asistente.

Ulterior, SUA, intr-adevar au majorat asistenta acordata Moldovei. Astfel, in 1998 aceasta a constituit 30 milioane dolari, in 1999 – 74 milioane dolari, in 2000 – 81,6 milioane dolari. Ex-presedintele Moldovei a spus ca decizia de a vinde avioanele catre SUA este justa, mentionind ca vinzarea catre Iran ar fi putut avea consecinte catastrofale pentru politica externa a Moldovei. „Comercializind avioanele in SUA, autoritatile tarii au demonstrat ca Moldova este gata sa joace conform regulilor comunitatii”, a mentionat Petru Lucinschi.

De mentionat ca, o comisie parlamentara speciala privind comercializarea a 21 de avioane MIG-29 si a altei tehnici militare de stat, incheindu-si activitatea in 2000 a declarat ca un sir de persoane cu functii inalte de raspundere din Moldova au comis incalcari serioase in procesul de comercializare a avioanelor MIG-29 si a altei tehnici militare. Comisia a stabilit ca vinzarea acestora a fost efectuata fara o evidenta a expertizelor de evaluare a costului si profitului economic, cu incalcarea Legii privind privatizarea in 1997-1998. in consecinta, statului i-a fost cauza un prejudiciu economic considerabil.

Pentru elucidarea circumstantelor tranzactiei, comisia s-a intrunit in 14 sedinte. in cadrul acestora au fost audiate peste 20 de persoane, inclusiv fosti conducatori si reprezentanti ai Ministerului Apararii, Serviciului de Informatii si Securitate, Procuraturii Generale, bazei aeriene de la Marculesti, precum si ex-presedintele Petru Lucinschi, ex-premierii Ion Ciubuc, Andrei Sangheli, Dumitru Braghis, ex-presedintele Parlamentului Dumitru Motpan si alte persoane. A refuzat sa vina la intrevederi doar ex-presedintele Mircea Snegur.

Membrii comisiei speciale au declarat ca ei s-au convins in faptul ca procedura de vinzare a avioanelor MIG-29 si a altei tehnici militare, demarata in 1991, s-a desfasurat in lipsa unui program definit, care ar fi luat in consideratie interesele statului. Majoritatea vinzarilor au fost efectuate cu anumite incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare si cu o evidenta reducere a preturilor. insasi procedura comercializarii in majoritatea cazurilor era efectuata in lipsa hotaririlor guvernului si parlamentului, precum si fara contracte.

Astfel, a fost stabilit ca tranzactia de vinzare a 21 de avioane MIG-29 a fost posibila in urma ignorarii legislatiei in vigoare din partea ex-presedintelui Petru Lucinschi, ex-premierului Ion Ciubuc si ex-ministrului al Apararii si ex-directorului SIS, Valeriu Pasat si a altor persoane responsabile.

De asemenea, comisia a stabilit ca majoritatea documentelor legate de vanzarea a 21 de avioane MIG-19, existau doar sub forma de copii, fara inregistrare si stampile, fapt ce pune la indoiala autenticitatea acestora.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.