Evoluția Conducerii Federației Ruse: Noul Pragmatism al lui Medvedev (partea 4)

Chișinău / Moldova.ORG/ — Când Medvedev a intrat în funcție, reputaţia lui actuală de consecvent şi pragmatic nu exista.

În schimb, el a continuat cursul de dezvoltare al Rusiei cu una dintre cele mai indraznețe mișcări până în prezent – războiul împotriva Georgiei.

În afară de aceasta, Medvedev a ordonat public poziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă în enclava rusă, Kaliningrad, la graniţa poloneză şi la Belarus, pentru a contracara planurile de apărare ale SUA cu rachete balistice.

De asemenea, Medvedev a supravegheat îndeaproape litigiile legate de petrol cu statele baltice.

Fiind total deosebit prin comportament şi temperament, Medvedev, totuși, a continuat politicile lui Putin.

Acest fapt se datoreză în mare parte faptului că Putin deține încă foarte mult control asupra statului, dar și faptului că Medvedev înţelege, de asemenea, ordinea în care Rusia funcționează: securitatea – în primul rând, pragmatismul față de Occident – după.
Până în 2009, Rusia și-a dovedit puterea în mod direct şi a început, astfel, să simplifice lucrurile printr-o nouă politică externă şi internă de dualitate.

Dar oare este Rusia capabilă, fiind puternică şi consolidată, să renunțe total la agresiune să adopte o astfel de atitudine ostilă şi prietenoasă?

Pentru a realiza acest lucru, un "tandem" între Putin şi Medvedev s-a conturat tot mai mult, cu Putin în calitate de executor şi mână de fier, Medvedev – negociator pragmatic (dupa standardele occidentale).

La suprafaţă, prin urmare, s-a creat o politică bipolară internă şi externă, cu o Rusie care încă se mișcă agresiv contra așa state ca Kârgâzstan, în timp ce formează un parteneriat reciproc avantajos cu Germania.
Cu alegerile care se apropie, tandemul de guvernământ pare chiar mai mult la extreme, deoarece Medvedev a anulat multe dintre politicile lui Putin, implementate de acesta la începutul anilor 2000, cum ar fi: interzicerea anumitor partide politice, incapacitatea firmelor străine de a activa în sectoare strategice, precum şi rolul elitei FSB în cadrul economiei.

În ciuda conflictului aparent, modificările sunt parte a unei strategii globale comune a lui Putin şi Medvedev pentru a finisa consolidarea puterii Rusiei.
Aceste schimbări de politică denotă faptul că Putin şi Medvedev se simt suficient de încrezători în atingerea primului lor imperativ și că sunt în stare să se confrunte cu a doua problemă inerentă a ţării: lipsa tehnologiilor moderne şi a bazei economice.

În pofida anvergurii producţiei de energie din Rusia, acest sector necesită retehnologizare, la fel ca și orice alt sector, în special cel de tranzit şi telecomunicaţii.

O astfel de încercare de modernizare masivă nu poate fi realizată fără asistență externă.

Acest lucru a fost demonstrat în trecut prin eforturile Rusiei de-a lungul istoriei, când alţi lideri puternici, de la Petru cel Mare la Iosif Stalin, au fost obligaţi să atragă asistenţă externă, dacă nu o simplă prezenţă, pentru a moderniza Rusia.
Prin urmare, Federația Rusă a lansat modernizarea multianuală şi un plan de privatizare cu scopul de a atrage zeci dacă nu sute de miliarde de dolari, pentru a înregistra un salt semnificativ în domeniul tehnologic şi a diversifica economia.

De asemenea, Moscova a semnat contracte avantajoase cu câteva ţări – Germania, Franţa, Finlanda, Norvegia, Coreea de Sud şi chiar Statele Unite – pentru fiecare sector în parte și pentru utilizarea acestor oportunități economice în scopuri politice.
Totuși, acest lucru a creat două probleme mari.

În primul rând, guvernele şi firmele străine ezită să facă afaceri într-o ţară autoritară, cu un număr record de firme străine eliminate.

În acelaşi timp, Kremlinul ştie că nu se poate limita la reducerea propriei influențe doar în interiorul său, fără riscul pierderii controlului asupra imperativului primordial – securitatea Rusiei.

Prin urmare, tandemul este împotriva implementării unui sistem complex, pentru a menține controlul asupra situației în cazul democratizării sporite a țării.
De Lauren Goodrich
"Evoluția Conducerii Federației Ruse" este republicat cu permisiunea STRATFOR.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.