Europarlamentarul Maria Petre sustine R. Moldova

Moldova.ORG – Europarlamentarul român Maria Petre „salută maniera obiectivă de redactare a Raportului cu privire la R. Moldova şi progresele acesteia în domeniile prevăzute de Planul de Acţiuni UE – R. Moldova, făcut public recent de Comisia Europeană”. Deputatul european consideră că în privinţa “celui mai sensibil domeniu – cel care ţine de criteriile politice, Raportul este destul de direct ca formulare a neajunsurilor”, dar îşi exprimă, totodată, unele rezerve faţă de “termenii uneori extrem de diplomatici de formulare a concluziilor de etapă”.

În comentariul său pe marginea Raportului, Maria Petre, membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru R. Moldova, dă de înţeles că a nu spune lucrurilor pe nume, în termeni clari, privind lipsa de progrese a R. Moldova în domenii extrem de importante pentru democratizarea unei societăţi, nu avantajează deloc R. Moldova, tot la fel precum indulgenţa Bruxelles-ului nu a avantajat în prima etapă nici România.
Iată şi “termenii extrem de diplomatici” din Raport evidenţiaţi de Maria Petre:
“Progresele sunt apreciate ca "bune" în majoritatea domeniilor, dar "implementarea eficientă" a reformelor rămâne un deziderat" în domeniile: reforma judiciară, lupta impotriva corupţiei, asigurarea libertăţii presei, ameliorarea business-ului şi climatului investiţional”.

Europarlamentarul Maria Petre îşi reafirmă crezul, conform căruia “experienţa României pe drumul european poate fi extrem de utilă R. Moldova, iar noul guvern de la Chişinău ar trebui, în sfârşit, să observe aceasta mâină întinsă”.

Comentariul deputatului european, Maria Petre, care, prin demersurile sale consecvente sprijină R. Moldova, se încheie cu următoarea concluzie, adresată mai curând autorităţilor de la Chişinău: “experienţa romanească a dovedit clar ca nu a contat transpunerea acquis-ului comunitar ca volum, ci capacitatea administraţiei de a crea mecanismele de aplicare a legilor şi a mai dovedit că prietenii europeni sunt de mare folos. R. Moldova, are în români în general şi în noi, cei din Parlamentul European, prieteni adevăraţi. Trebuie doar să-i folosească”. – Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.