Europarlamentar: Există îngrijorări cu privire la direcţia în care a luat-o Moldova în ultima vreme

La nivelul Uniunii Europene există fără îndoială o anumită doză de îngrijorare cu privire la direcţia în care a luat-o Republica Moldova în ultima vreme. De această părere este raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Graham Watson.

Într-un interviu oferit pentru radio Europa Liberă, oficialul a vorbit despre situaţia de criză politică în care se află Republica Moldova. În aceste circumstanţe, europarlamentarul e de părere că cu cât incertitudinea se prelungeşte, cu atât va fi mai dificil să credem că se va ajunge la inițierea acordurilor la Vilnius.

"Eşecul în a forma rapid un nou guvern cu toate partidele din fosta AIE, aparenţa unei abordări de tipul „dinte pentru dinte” între liderii principalelor partide politice, încercarea unora de a câştiga teren în faţa altora pe termen scurt, toate aceste lucruri ne îngrijorează şi ar putea pune sub semnul întrebării posibilitatea Moldovei de a iniţia acordurile la Vilnius”, a declarat acesta.

Totodată, el a confirmat faptul că în Moldova se creează un nou model de luare a deciziilor, reiterând că acest lucru este îngrijorător. "Cred că intr-adevar asistăm la un nou model ăi ne îngrijorează acest lucru. Însă nu ar trebui să fie atât de dificil să reunim iarăşi partidele din fosta AIE într-un nou guvern sub conducerea unui nou prim-ministru. Nu ar trebui să fie greu să se revină la parcursul de reforme începute de guvernul precedent. Cu cât incertitudinea se prelungeşte, cu atât va fi mai lungă bătălia dintre foţti aliaţi şi va fi mai dificil să credem că se va ajunge la iniţierea acordurilor la Vilnius”, a adăugat europarlamentarul.

În context, Graham Watson recomandă partidelor din fosta AIE să conlucreze pentru a asigura continuitea parcursului european al ţării. „Recomandarea mea se îndreaptă către partidele care au format AIE: acceptaţi diferenţele dintre voi. Nu aţi fost niciodată foarte buni prieteni, însă în trecut aţi reuşit să lucraţi împreună pentru binele ţării. Este nevoie să faceţi asta din nou şi nu doar până la summitul de la Vilnius, ci până la finalul acestui mandat parlamentar”, a conchis.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.