Eugen Tomac: Unirea României cu Basarabia s-a ratat în 1991

„Unirea României cu Basarabia s-a ratat în 1991, atunci când fostul Preşedinte Ion Iliescu a semnat tratatul de bază cu URSS, deşi la Chişinău exista un Guvern unionist pregătit să facă paşi importanţi în această direcţie… Traian Băsescu a subliniat în repetate rânduri faptul că Republica Moldova a fost şi este pământ românesc. Nu-i poate lua nimeni această identitate de fost teritoriu românesc, locuit de români”, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Tomac, consilier de stat pentru românii de pretutindeni la Administraţia Prezidenţială.

Tomac s-a referit la interviul acordat de Traian Băsescu pentru Vocea Rusiei în care acesta a răspuns că România şi Republica Moldova nu trebuie să devină un singur stat. „Ceea ce domnul Preşedinte Traian Băsescu a precizat pentru postul de radio rus este foarte clar şi ar trebui citit corect. Obligaţia noastră este să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i sprijini pe românii din R. Moldova să-şi redobândească identitatea românească, iar pe cei care doresc să-şi reintre în drepturi, să aibă şansa de a-şi redobândi cetăţenia română”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Tomac, subiectul unirii Republicii Moldova cu România este unul care „nu poate fi pus în discuţie într-un mod atât de simplist, dintr-un simplu motiv pentru că Republica Moldova nu reprezintă acea parte a României care fost anexată în 1940 de URSS, în baza unei înţelegeri secrete dintre Stalin şi Hitler”. Acesta mai susţine că la cei 20 de ani de la independenţa ţării noastre, este esenţial că există „un cadru legal care ne permite să facem paşi importanţi pentru a recupera distanţa creată între românii de pe cele două maluri ale Prutului”. În context, Tomac precizează că se referă la parteneriatul strategic între România şi Moldova privind integrarea europeană, semnat la Bucureşti în aprilie 2010 de către preşedintele Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.