Esențial: Tot ce trebuie să știi despre Summitul EPC, cum a arătat azi Chișinăul și de ce a ajuns Pământul în „zona de pericol”

Și pentru că nu vrem să vorbim astăzi doar despre summit, am selectat știrile esențiale ale zilei care s-au petrecut în Moldova și în lume.  

💡Despre întâlnirile, deciziile și evenimentele de la Summitul Comunității Politice Europene vă povestesc în detalii colegii noștri într-un live text. Iată câteva momente importante: 

  1. Volodimir Zelenski spune tranșant că Ucraina vrea în NATO. El subliniază că țara sa are nevoie de garanții de securitate atât pentru ea, cât și pentru Republica Moldova.
  2. Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, spune că Moldova poate deveni membră UE chiar și cu problema transnistreană. „Ciprul a devenit parte a UE având o problemă teritorială. Și Moldova o poate face”, explică el.
  3. Întrebat despre perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE până în 2030, Klaus Iohannis a declarat: „Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri sunt foarte complexe și câteodată ai impresia că nu se mai termină”. Dar pentru a grăbi lucrurile, Iohannis a spus că România ajută administrația din Republica Moldova.

🛫NATO monitorizează spațiul aerian moldovean pe durata Summitului de la Bulboaca, anunță Alianța Nord Atlantică. Supravegherea va fi făcută cu aeronave AWACS. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, aeronava poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km. AWACS patrulează în mod obișnuit cerul în timpul evenimentelor internaționale majore: summiturile NATO, turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice. 

🌳În timp ce la Bulboaca este mare îmbulzeală cu oficiali și jurnaliști, locuitorii Capitalei se plimbă pe străduțele eliberate de automobile. „Așa liniște, atâta spațiu liber, siguranță și distracție să te plimbi pe străzi nu ne amintim când a fost ultima oară… Profitați de aceste zile fără mașini datorită Summitului European”, îndeamnă Alianța Biciclete Chișinău. 

👨‍👩‍👧‍👦 Pe 1 iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor. Despre violența față de copii se vorbește, încă, insuficient în Moldova. La sfârșitul anului 2021 la evidență erau circa 8300 de copii aflați în situații de risc. Citește materialul Tatianei Beghiu despre violența care lasă urme pe toată viața și cum putem, ca societate, preveni abuzurile față de copii.  

🖼 O pictură baroc din secolul XVI, furată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost recuperată. Tabloul artistului italian Alessandro Turchi reprezintă Madonna și Copilul. Potrivit muzeografilor, pictura are o valoare inestimabilă. Artefactul se considera pierdut fără urmă, alături de alte zeci de mii de opere de artă sechestrate de naziști în perioada războiului. Aceasta a fost identificată în Japonia și repatriată cu succes în Polonia. 

🏠 Un nou trend ia amploare: studenți care împart locuința cu oameni în etate. Nu cu bunicii, ci cu oameni trecuți de vârsta de pensionare. Un asemenea aranjament le permite celor vârstnici să aibă companie și suport când au nevoie de ajutor, iar tinerilor – să se „molipsească” de puțină înțelepciune și să economisească.  

🌏 Pământul a ajuns în „zona de pericol, arată un studiu publicat recent. Planeta noastră este supraîncălzită, își pierde zonele naturale și nu este sigură pentru oamenii care o populează, arată constatările făcute de 40 de oameni de știință care au lucrat la această cercetare. 

📲 Autoritățile ruse se arată indignate de faptul că Statele Unite ar fi lansat o acțiune de spionaj pe teritoriul țării, în care ar fi urmărit diplomații ruși cu ajutorul telefoanelor iPhone. Acțiunea ar fi fost deconspirată de serviciile secrete ruse. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat ulterior că 20-30% din administrația prezidențială folosesc iPhone-ul.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Un bombardament a avut loc astăzi asupra orașului Kiyv. Potrivit estimărilor, trei oameni au fost uciși, printre care și un copil de nouă ani, iar alți 10 au fost răniți.  
  • Tot azi după-amiază rușii au bombardat regiunea Kharkiv, anunța șeful regiunii Oleg Sinegubov. Primarul orașului, Igor Terehov, raportează o lovitură în cartierul Industrialnîi.  
  • Peste 19 mii de copii ucraineni au fost înstrăinați forțat de familii și deportați ilegal în Rusia, conform estimărilor autorităților de Kiyv. Administrația președintelui Zelenski declară că autoritățile fac tot posibilul pentru a readuce acasă acești copii. 
  • Statele Unite anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 300 milioane de dolari, care include muniții pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, rachete de apărare aeriană Aim-7, sisteme de apărare aeriană Avenger și rachete antiaeriene Stinger. Acesta, însă, vine cu o condiție: armamentul să nu fie utilizat pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.  
  • Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a declarat miercuri că UE susține Ucraina împotriva acuzațiilor Rusiei că aceasta ar fi responsabilă de atacul cu drone din Moscova. Ea a declarat că nu trebuie să uităm că „Rusia este țara care a invadat Ucraina și a luat o parte din teritoriul său”. 

📸imaginea zilei   

Trei șefi de stat, discutând în culisele Summitului EPC 2023.

summit epc 2023, flickr.com/photos/198184039@N03/
Sursa foto: flickr.com.

🍡la desert 

Mâine e vineri, iar noi ne facem planuri pentru primul weekend de vară. Pe 2 iunie are loc deschiderea unei noi galerii de artă în Chișinău: Iusty Art Gallery. Deschiderea galeriei debutează cu vernisarea expoziției „(Un)told Stories”, un tandem dintre lucrările pictorului Dmitri Peicev și a artistei vizuale Oxana Capațîna. Expoziția poate fi văzută la galeria de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu 3, până pe 16 iulie. 

 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare