Esențial: Unde e Plahotniuc, de ce un ministru își cere scuze și cât de des merg moldovenii la psiholog

Subiectul legat de medicul de la Spitalul Republican a ținut cap de afiș în mediul online și cel mai probabil va fi dezbătut și în următoarele zile. Dar uite ce alte știri fierbinți ți-am pregătit pentru această zi. 

  Unde e Plahotniuc? Autoritățile moldovenești nu au primit niciun răspuns oficial, de la niciun stat, care să confirme că Vladimir Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul lor. Șef-adjunct la PA, Octavian Iachimovschi, spune că există solicitări efectuate prin intermediul Interpol și că autoritățile de la noi așteaptă ca vreunul din statele membre ar putea să confirme aflarea lui Plahotniuc pe teritoriul său. Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. 

👉Un medic ORL de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” va fi audiat de Comitetul de etică al instituției, după ce a fost filmat cum critică o pacientă vorbitoare de limba rusă, pentru că nu a învățat limba română. El i-a mai spus că nu operează ruși. „Mă jigniți când eu intru și vă spun «bună ziua», iar dvs îmi răspundeți cu „здравствуйте”. Îmi vine să scot Kalașnikovul și să vă împușc pentru că, pentru mine, sunteți dușman instantaneu”, a spus medicul. Conducerea spitalului și-a exprimat dezacordul față de acest comportament și și-a cerut scuze de la pacientă. Ulterior, medicul a declarat pentru ZdG că videoclipul a fost redactat și că a fost montat așa încât să pară o instigare la ură. 

💺93% dintre moldoveni nu au apelat niciodată în ultimul an la psihoterapeut. Doar 5% au apelat între 1 și 3 ori la consiliere, arată datele unui nou sondaj.68% dintre participanții la sondaj recunosc că au resimțit efectele pandemiei și ale războiului din plin.  

🧑‍⚕️ 14 percheziții au avut loc la Institutul Oncologic în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă. Vicedirectorul Centrului Consultativ Diagnostic și 3 șefi de secție sunt bănuiți că au pretins și acceptat bani de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale gratuite, cum ar fi organizarea intervențiilor chirurgicale sau consultări pacienților fără rând. 

Sursa foto: Facebook/ Centrul Naţional Anticorupţie
Sursa foto: Facebook/ Centrul Naţional Anticorupţie

🤔Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și-a cerut scuze da la o persoană cu nevoi speciale. Persoana în cauză a fost obligată să treacă din nou comisia medicală după ce Asistența Socială a pierdut actul care-i permite să folosească transportul, inclusiv transportul public gratuit. După ce a povestit cazul pe rețelele sociale, Elena Rățoi se întreba de trebuie să treacă din nou procedurile pentru o eroare a unei instituții publice. Ministrul a reacționat și a declarat că va solicita să fie soluționată problema. 

🍎 Vom avea o recoltă și mai mare de mere în 2023, circa 550 de mii de tone. În 2022 cifra s-a ridicat la 400 de mii de tone. Cei de Asociația Moldova-Fuct spun că în jur de 60% din merele moldovenești vor fi exportate pe piața CSI, plus Ucraina, 20 de mii de tone vor ajunge pe piața UE, iar până la 30 de mii de tone vor fi exportate în țările din Asia. 

🍅Dieta vegană, care presupune excluderea produselor de origine animală, scade semnificativ poluarea mediului, cauzată de industria alimentară. Un studiu recent arată că regimul alimentar pe bază de plante reduce cu 75% emisiile de gaze, poluarea apei și a solului, în comparație cu regimurile alimentare care includ carnea, ouăle și lactatele. 

💻Un traficant de droguri a fost identificat și reținut cu ajutorul sistemului de inteligență artificială. Rețeaua neuronală a sistemului a analizat datele de la 480 de camere video din New York și a constatat că șoferul a făcut în mod regulat călătorii dus-întors pe rute „folosite de traficanții de droguri”. Când polițiștii au percheziționat mașina suspectului, au găsit o cantitate mare de cocaină, o armă și peste 34.000 de dolari. Deținutul a pledat ulterior vinovat de trafic de droguri. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • În noaptea de 21 iulie rușii au atacat din nou regiunea Odesa. De această dată a fost distrusă o întreprindere agricolă – rachetele erau îndreptate către depozitele de cereale și o clădire în care erau depozitate utilaje agricole. 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz au fost distruse, iar două persoane au fost rănite de fragmente de sticlă sparte în timpul exploziei. 
Sursa foto: Facebook/ Operational Command „South”
Sursa foto: Facebook/ Operational Command „South”
  • Germania a transmis Ucrainei primele tancuri de luptă principale Leopard 1A5. În total, țara intenționează să transfere 100 de astfel de tancuri către Ucraina, ca parte a unui proiect comun cu Danemarca. În actualul pachet au mai intrat 20 de mitraliere MG3 pentru vehiculele blindate grele, vehicule de luptă de infanterie Marder și vehicule de inginerie Dachs. 

📸imaginea zilei 

Libelulele din Rezervația „Prutul de Jos”.

Sursa foto: Facebook/ Viorica Paladi
Sursa foto: Facebook/ Viorica Paladi

🍦la desert 

De ce să stai degeaba duminica asta, dacă poți merge într-o explorare de trasee noi pe biciclete? Alianța Biciclete Chișinău te invită într-o excursie pe două roți până în satul Goian, apoi mai departe, până la cariera din Făurești, apoi încă vreo 15-30 km pe dealuri cu localnicii care vă vor arăta traseele. 

Sursa foto: Facebook/ Alianța Biciclete Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Alianța Biciclete Chișinău

În zilele de 22 și 23 iulie pe esplanada Parcului „Alunelul” va avea loc târgul Cămara Fest, unde vei găsi cele mai dulci fructe de vară, inclusiv caise proaspete, mure, zmeură și multe altele, toate cultivate cu grijă de micii producători locali. 

Ne auzim luni cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare