Esențial: Economisim 6 mil. lei fără CSI, o bălțeancă, amendată pentru instigare la ură pe TikTok și sătenii fac tizic la Soroca

Cu ședința parlamentului și mai multe decizii judecătorești, azi a fost o zi fierbinte și din punct de vedere informațional. Iată știrile esențiale: 

🏴Șoferul care a lovit cu mașina doi bicicliști minori la Stăuceni a fost condamnat la 6 ani de închisoare de tip deschis. Aceasta înseamnă că deținutul se poate angaja în câmpul muncii și să iasă din penitenciar. Șoferul va trebui să plătească prejudiciu moral de un milion de lei familiei lui Valerian și jumătate de milion mamei ciclistului care a rămas în viață. Reamintim că anterior Moldova.org a scris despre lipsa de justiție cu care se confruntă victimele accidentelor de trafic.  

 🔪Parlamentul a votat astăzi denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI. Deputații spun că țara noastră nu mai rezonează cu actualele politicii ale structurii. Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membru de 5,8 milioane de lei.  

Iată alte decizii votate de deputați:
 

  • Taxa de portabilitate a fost anulată. Deputații spun că aceasta este o taxă inechitabilă, care nu se aplică agenților economici din orice alt sector al economiei.  
  • Întreprinderea de Stat „Barza Albă” a fost inclusă în Lista bunurilor nepasibile de privatizare. Asta se întâmplă după ce întreprinderea a devenit obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova. 
  • Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda țării noastre un grant în valoare de 220 milioane de dolari pentru proiectele de investiții în sectorul energetic.  
  • Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori altor servicii. La finalizarea procesului de separare a sistemului de transport pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale. 

 📵O moldoveancă de 30 de ani va plăti o amendă de 25 mii de lei, după ce a instigat la acțiuni violente într-un video pe TikTok. Aceasta a spus că ucrainenii „ar fi trebuit să fie lichidați de pe timpul celui de-al doilea război mondial” și că „în general toată națiunea să fie distrusă”.  

 🏮Abateri la alegerile din Găgăuzia: 50 de persoane figurează în listele electorale ca alegători, deși acestea nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral. PA anunță că, până acum, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane în cauza penală privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală în campania electorală din Găgăuzia. 

 🔧Bucăți din trotuarul proaspăt pavat de pe strada 31 August au fost scoase pentru a instala sistemul de telecomunicații. Autoritățile municipale spun că în procesul de reparație au fost nevoie să facă schimbări în proiect, după ce au găsit rețele de tensiune înaltă. 

Sursa foto: Facebook Роман Гунявый

 🐮Observatorul de Nord arată cum moldovenii fac tizic în satul Prajila, raionul Soroca. „Așa cum autoritățile nu compensează cheltuielile de încălzire a oamenilor de la țară, aceștia sunt lăsați pe cont propriu cu povara grijilor pentru sezonul rece”, scrie portalul. Oamenii spun că în sat sunt puține vaci și nici nu prea mai au din ce face tizic.  

  

 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

Rusia a lansat, în noaptea spre 20 iulie, noi atacuri asupra orașelor Odesa, Mikolaiv și  Sumî. În total au fost lansate 19 rachete de croazieră, inclusiv Onyx și Kalibr și 19 drone. Au fost avariate porturi, clădiri rezidențiale și magazine. Peste 20 de persoane au fost rănite. Kievul spune că prin bombardarea orașelor portuare Moscova încearcă să priveze Ucraina de oportunitatea de a-și exporta produsele. 

 Rușii ar putea ataca nave civile în Marea Neagră pentru a da vina pe Ucraina pentru acest lucru, atenționează reprezentanți ai Casei Albe. Potrivit acestora, Statele Unite au informații că rușii au instalat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. În plus, Moscova a anunțat că toate navele trimise din porturile ucrainene prin Marea Neagră „vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare”. 

📸imaginea zilei 

Imagine de azi din scuarul Mihai Eminescu. Sursa foto: Seed it Forward

 

🍦la desert 

Deși nu e un film ușor de digerat, îți recomandăm să vezi documentarul Drumul Războiului: Irpin, realizat de Viorica Tataru și Andrei Captarenco, „despre oamenii care rezistă și renasc în epicentrul războiului devastator din Ucraina”. Filmul poate fi văzut în acces liber pe YouTube.  

Ne auzim mâine, cu știrile esențiale.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare