SUB ROȚILE JUSTIȚIEI
„Zero dreptate pe care am putut s-o simțim”
Ce fel de justiție se face pentru victimele accidentelor rutiere
Colaj de Irina Cleșcenco
Citim știri despre accidente în fiecare zi. Accidente care lasă în urmă morți, răniți, vieți distruse sau afectate pentru totdeauna. Ne întrebăm cine e de vină, dar conversația se oprește aici. Am vrut să vedem, însă, ce se întâmplă după unul dintre cazurile șocante pe care le auzim și le uităm peste câteva zile, când alt accident tragic ocupă locul în topul buletinului de știri. Vrem să aflăm cum arată viețile celor afectați și mai ales dacă se face justiție, dacă cei responsabili își învață lecția sau plătesc pentru greșeala comisă.

Această istorie este despre cum familia Porcescu a încercat să-și facă dreptate în ultimii patru ani.

Acesta este unul dintre puținele cazuri în care victimele au reușit să obțină o pedeapsa cu închisoarea pentru persoana vinovată. Dar într-un final, aceasta nu a fost pusă în aplicare.
„A fost cea mai complicată noapte pe care noi o puteam avea”
Era sfârșitul anului 2018. Gavril Porcescu, un tânăr de nici 30 de ani, considerat unul dintre cei mai buni studenți ai țării, avea un job foarte bun în Belgia în domeniul ingineriei mecanice. Venea de două ori pe an acasă și își vizita părinții. În această iarnă venise în Moldova să petreacă sărbătorile alături de familie.

Lucra la teza de doctorat și circula des din satul natal, Ciocâlteni, Orhei spre Chișinău și invers. Luni, 24 decembrie, s-a întâlnit cu fratele mai mic, Marcel. După ce cei doi frați s-au despărțit, Gavril s-a dus cu troleibuzul 21 spre microbuzul cu destinația Ciocâlteni.

Aproximativ la 15:40 Gavril coboară din microbuz la intrarea în satul Ciocâlteni și așteaptă să treacă mașinile ca să traverseze strada. Așa cum stătea pe acostament, o mașină care venea din direcția Telenești spre Chișinău a ieșit pe contrasens și l-a lovit puternic. Peste patru ore, Gavrușa, așa cum îi zic părinții, copilul iubit, cu mari perspective, își pierde viața, la spital.

„Seara aia și drumul spre casă a fost cel mai complicat. A fost cea mai complicată noapte pe care noi o puteam avea", spune Marcel, fratele mai mic al lui Gavril. Cu vocea care-i tremură, tânărul continuă să povestească cele întâmplate. „Două nopți nu am putut să dorm deloc. Te gândeai, continuu te gândeai. O auzeam pe mama, cum tata... Nu puteai. Tata se scula dimineața, mergea în jurul casei. Mama tot așa. Este un sentiment care practic te distruge ca om."
Foto: Arhiva familiei
„Atunci ne-am dat seama că trebuie să ne luăm avocat”
Marți, la o zi de la decesul lui Gavril, șoferul și soția lui au fost acasă la părinții tânărului. „A venit să-și ceară iertare de la noi. Nu știu ce așteptări a avut de la familia noastră, dar cred că orice persoană nu ar fi gata să vadă persoana care i-a ucis fratele sau copilul. Părinții mei nu erau în stare să discute și nici nu doreau. Am ieșit eu cu o mătușă. El ne-a povestit cum a avut loc accidentul. El ar fi ieșit pe contrasens și în fața lui venea un camion sau o altă mașină de mare tonaj și, ca să evite tamponarea, a ieșit pe acostament direct în fratele meu.", povestește Marcel. „În momentul în care mergi cu o viteză regulamentară, mică, tu nu poți să ucizi omul. Toată partea dreaptă a corpului era distrusă complet. Adică și piciorul era scos din... Era într-o stare foarte urâtă", adaugă Marcel Porcescu. Atunci, șoferul i-ar fi spus că avea viteza regulamentară, de 50 km/h.

La prima ședință însă, șoferul a venit cu povestea schimbată, spune Marcel. Spunea „că a adormit la volan, că își recunoaște fapta, e gata să coopereze cu poliția. Atunci ne-am dat seama că trebuie să ne luăm avocat", explică Marcel. Familia era conștientă că pe Gavril nu-l mai puteau întoarce, dar își dorea ca șoferul să răspundă pentru deces.
Foto: ProTV
Marcel spune că întreg procesul de judecată a fost extrem de dureros pentru familie. „Judecătorul îi spunea mamei că nu are dreptul să plângă, să scoată un cuvânt în instanță, pentru că ea nu este parte vătămată. Singura persoană care avea drept să vorbească în timpul procesului este tata, care era succesorul. Noi, nici mama, nici eu, nu aveam dreptul să spunem nimic. Pentru că mama plângea și i-a spus că dacă nu o să se calmeze, o să fie scoasă din sala de judecată", povestește cel mai mic fiu al familiei Porcescu.
Prima instanță din Orhei l-a condamnat pe șoferul vinovat la doi ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip deschis. Pedeapsa mai presupunea și anularea dreptului de a conduce și achitarea unui prejudiciu moral și material în sumă de 234 de mii de lei.
„Noi doream să existe dreptate”
„Noi nu avem nevoie de banii lui. Dar se știe că dacă ajunge în penitenciar și se poartă frumos, perioada se micșorează. Mai ales că el ar putea să fie închis într-un penitenciar de tip deschis care îți permite să ieși din el periodic", spune Marcel, menționând că au atacat decizia în instanța superioară. „Inițial am solicitat o sumă de două milioane de lei ca prejudiciu moral. Este o sumă mică, pentru că fratele meu lucra în Belgia și banii aceștia îi făcea într-un an și jumătate. Dar problema nu era în bani. Noi doream să existe dreptate. Pentru că părinții mei, inclusiv în timpul procesului, s-au distrus în totalitate din punct de vedere psihologic", explică tânărul.

Nici inculpatul nu a fost de acord cu decizia și a atacat-o în instanța superioară. „El considera că nu e ok ceea ce a primit el, cu toate că 10 mii de euro e o sumă infimă pentru ceea ce a făcut criminalul, și să stea trei ani de închisoare de tip deschis. Tu îți trăiești mai departe viața, dar fratele meu e în mormânt și familia distrusă", spune revoltat Marcel. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia penală a Judecătoriei de la Orhei, însă a mărit prejudiciul moral până la 500 de mii de lei.

Familia Porcescu a atacat și această decizie. Ultima ședință a fost în februarie 2021, la doi ani distanță de accident.

„A-i stabili o pedeapsă de trei ani de închisoare cu ispășirea într-un penitenciar de tip deschis, cu anularea dreptului de a conduce [...]. A încasa prejudiciul moral de 800 de mii de lei", a citit judecătorul în ultima sentință. Familia se aștepta ca vinovatul să fie reținut din sală și dus la penitenciar imediat. Dar șoferul a ieșit liber pe ușa instituției, însoțit de avocat.
La volanul aceleiași mașini
La câteva săptămâni distanță, tatăl lui Gavril s-a adresat poliției de la Orhei să afle detalii despre locul încarcerării „criminalului". „Persoana nu este în penitenciar, nici nu a fost. Și nici nu se află în Republica Moldova", au fost informați membrii familiei Porcescu. „După doi ani de procese în judecată în care tu ca victimă te simți umilită, ajungi să afli că după pronunțarea sentinței a reușit să fugă din Republica Moldova", spune Marcel. Au încercat ulterior să obțină prejudiciul moral de 800 de mii de lei. „Am plecat la executor care ne-a spus că apartamentul șoferului a fost vândut. Apartament care în timpul procesului a fost pus sub sechestru și... Avocatul ne-a spus că a verificat informația și că în timpul procesului, dosarul a fost clasat pe o anumită perioadă și în acest timp apartamentul a fost înstrăinat. Ca apoi să se redeschidă dosarul.” Până la decizia definitivă a instanțelor judecătorești, povestește Marcel, șoferul mergea la volanul mașinii cu care l-a tamponat pe fratele lui. „A solicitat ca sechestrul de pe mașină să fie scos ca să-și poată duce copiii la școală”, spune tânărul.

După decizia finală, instanța de judecată urma să o expedieze poliției în raza teritorială în care vinovatul își are domiciliul. Poliția, la rândul ei, trebuia să-l escorteze la penitenciar, ca să-și ispășească pedeapsa. Totuși, până ca poliția să ajungă la acesta, el ar fi fugit din țară „prin regiunea transnistreană”, consideră familia Porcescu.

Am solicitat Poliției Republicii Moldova un comentariu despre cum a fost posibilă plecarea acestuia din Republica Moldova în timp ce avea de ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Vom reveni cu un răspuns mai târziu.

„Practic, după doi ani de procese, noi am ajuns să avem o hotărâre cu o pedeapsă, dar efectiv zero rezultate și zero dreptate pe care noi am putut-o s-o simțim. Practic nimic din ceea ce este stipulat nu este îndeplinit... Nici el închis, nici din punct de vedere financiar pedepsit. El este bine merci peste hotare”, concluzionează Marcel.

UPDATE. 13 aprilie 2023.

Poliția a venit cu un răspuns despre șoferul care a fugit din țară. La șase zile distanță de la anunțarea sentinței finale, vinovatul de decesul lui Gavril a părăsit Republica Moldova în calitate de pasager.

Aproape peste doi ani de la sentință, Inspectoratul de Poliție Orhei a pornit dosarul de căutare.

Șoferul vinovat a fost dat în căutare internațională pe 8 februarie 2023.

În luna martie 2023, poliția a primit informație de la Interpol/Germania precum că șoferul vinovat se află în statul federal Hessa, Germania. Organele de drept din Germania au comunicat celor din Moldova că nu pot să extrădeze persoana vinovată din cauza legislației germane.
Dragi patroni,
Acest subiect, despre justiția de care au parte victimele traficului rutier, a fost ales de voi. Documentarea lui ne-a determinat să facem o mini campanie în care să spunem mai multe povești similare, care arată că victimele sunt adesea dublu traumatizate, prima oară de accident, apoi de lipsa de dreptate pe care o simt. De săptămâna viitoare vom publica o serie de materiale la subiect, în cadrul campaniei „Sub roțile justiției” care se va desfășura pe 10-14 aprilie.

Fiți cu ochii pe noi!
Text de Georgeta Carasiucenco
Imagine video și montaj de Victor Streleț
Editare de Anastasia Condruc