Editorial: Voronin porneşte vechiul patefon…

Autor: Gheorghe Budeanu

Vinerea trecută, preşedintele Voronin s-a întâlnit cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, în faţa cărora a susţinut un discurs. Mulţumindu-le lor, dar şi organismelor financiare internaţionale pentru susţinere, şeful statului n-a ezitat să se laude că a ţinut piept tuturor vicisitudinilor pe care R. Moldova le-a avut de înfruntat în anul trecut, menţionând că anume în asemenea împrejurări îţi poţi forma o „adevărată competenţă în luarea deciziilor”.

Dar el n-a adus exemple concrete de „adevărată competenţă în luarea deciziilor”, ceea ce i-o fi făcut pe unii să înţeleagă că a dat dovadă de competenţă în luarea deciziilor atunci când promova insistent simbolurile bolşevice, când organiza strangularea libertăţii de expresie, când punea la cale arestarea opozanţilor săi politici sau când sărea cu bâta cuvântului asupra României.

Oare şeful statului crede că diplomaţii acreditaţi la Chişinău nu urmăresc evoluţia politicii sale? Or, cunoscând mocirla în care se bălăceşte politica statului şi bunăstarea poporului, îţi vine a râde de concluzia despre „adevărata competenţă în luarea deciziilor”, pe care preşedintele o trage din „modul în care ţara, economia, sfera ei socială trec peste ştacheta exigenţelor extrem de înalte ce ţin de modernizarea europeană”. Asta-i bună: dacă nu vedeţi dvs. înşivă, domnilor diplomaţi, vă spun eu – „ţara trece peste ştacheta exigenţelor destul de înalte ce ţin de modernizarea europeană”. O, biet actor, o, biet artist, viaţa e un teatru trist şi cineva ar putea chiar să creadă în cai verzi pe pereţi… Important e ca acel cineva să dea bani pentru Voronin, că el, având experienţa unui apropiat al său, chiar dacă şi-a început discursul regretând anomaliile naturale ale acestei ierni, vă va organiza anomalii politice la care nici nu vă aşteptaţi. Numai Stepaniuc, sfetnicul său de partid, ar putea să vi le spună tranşant…

De altfel, oricât de cumpătat s-a dorit a fi în discursul său, şeful statului moldovenesc – stat care „trece peste ştacheta exigenţelor destul de înalte ce ţin de modernizarea europeană” – n-a putut să nu avertizeze europenii, dând cu cotul în proaspătul membru al UE – România. Pe şeful statului îl deranjează insistenţa basarabenilor de a obţine cetăţenia română: „Dacă Uniunea Europeană nu vede o problemă în faptul că patru milioane de cetăţeni ai R. Moldova vor putea beneficia de libertăţile europene, în cazul în care vor dispune de paşapoarte româneşti, atunci, cred eu, vom fi în stare să găsim argumente pentru Uniunea Europeană de a soluţiona problema acestor patru milioane de oameni pe baza cetăţeniei moldoveneşti”. Foarte abil, corpului diplomatic acreditat la Chişinău i se sugerează că UE ar trebui să vadă o problemă în faptul că cetăţenii R. Moldova vor să obţină paşapoarte româneşti pentru a beneficia de libertăţile europene. De data aceasta, Voronin intenţionează să ridice cearta sa cu Bucureştiul la nivelul Uniunii Europene. Astfel, dacă 2007 a început ca un an al anomaliilor naturale, Voronin ar putea să-l transforme într-un (nou) an al anomaliilor politice. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.