Editorial: Cu Moş Gerilă nu e de glumit

Autor: Constantin Tanase

Acum vreo jumătate de an, admiteam în unul din editoriale posibilitatea desfăşurării în 2007 a alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu cele locale. Zilele acestea subiectul a fost reluat de unii colegi. Deloc întâmplător. Există nişte semnale că lucrurile evoluează anume în această direcţie. Trebuie să spunem din capul locului că alegerile anticipate sunt legate de problema Transnistriei, iar faza la care a ajuns astăzi această problemă ilustrează neîndoios un singur lucru: falimentul unei politici iresponsabile, aventuriere şi antinaţionale a preşedintelui comunist V. Voronin.

Personal, Voronin a falimentat din punct de vedere politic în clipa când a început să se joace de-a Transnistria cu Occidentul şi cu Rusia. După ce s-a fript cu „planul Kozak”, nu a prins la minte şi a continuat să se joace, promovând o politică de balansare între Est şi Vest. La început a fost cu Putin, pe care îl asigura să doarmă liniştit, căci va avea el grijă să oprească la Prut tancurile NATO pornite spre Breansk. Ulterior, a trecut de partea „tovarăşului lord”. Apoi iar s-a întors la Putin, gătit ca un mire şi tremurând de emoţii. Rezultatele unei asemenea politici sunt pe faţă: o imagine foarte proastă a RM în exterior şi un stat criminalizat în interior, condus de o caricatură de guvern şi de o majoritate parlamentară scoasă de la naftalină, profund reacţionară, antireformatoare şi antieuropeană.

Cât a putut, i-a amăgit pe ruşi, apoi i-a amăgit pe europeni şi pe americani, ca în final să cadă în propria-i cursă. Funia s-a strâns la par, „crocodilul” de la Kremlin a organizat un referendum în estul Moldovei, dând astfel de înţeles că nu mai vrea să se joace cu Voronin de-a Transnistria. Pentru a-şi salva pielea (citiţi: Familia şi Conturile, adică averile) lui Voronin i-a rămas o singură soluţie: să pună la bătaie Transnistria. De vreo două săptămâni consilierul său Mark Tkaciuk discută la Moscova cu înalte oficialităţi ruseşti un nou proiect de „soluţionare” a problemei Transnistriei, care va fi unul numai pe placul ruşilor, deci mai periculos decât „planul Kozak”. Aşa că ne aşteaptă surprize şi, în loc de Moş Crăciun, îl putem avea oaspete anul acesta pe Moş Gerilă, iar în torba lui roşie să fie un plan de confederaţie şi data alegerilor parlamentare anticipate la care va participa şi Transnistria.

Opoziţia parlamentară şi extraparlamentară nu e pregătită de alegeri, deoarece nu şi-a revenit încă după seismul provocat de cârdăşia roşie-oranj din 4 aprilie 2005. De aceea, este clar cine le va câştiga. Aceste alegeri vor însemna pierderea independenţei RM prin subordonarea ei Transnistriei. Astfel, Moscova ne poate reocupa, în mod „civilizat”, cu ajutorul „votului democratic” al celor „două popoare” reunite în noua Confederaţie. Acest scenariu nu e unul fantasmagoric: Voronin ne-a demonstrat nu o dată că singurele lucruri sfinte pentru el sunt interesele Familiei, iar singura integritate care îl preocupă este cea a Conturilor… // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.