Dupa alegerile parlamentare din 2009 Moldova se va dezice de neutralitate si va depune o cerere de aderare la NATO

Portalul de limba rusa Ava.md publica articolul analistului Vitali Andrievski cu titlul „Planul secret moldo-rus. Cine este autorul lui?”.

Autorul articolului, lansand niste supozitii, isi propune sa raspunda la intrebarea daca intre Moscova si Chisinau exista un plan secret de reglementare a diferendului transnistrean. Ava.md scrie despre unele consultari cu usile inchise referitoare la conflictul transnistrean, remarcate si de mass-media locala si internationala. Astfel, se lanseaza ideea unei solutionari a problemei teritoriale a RM „pana la alegerile parlamentare din 2009”.

In continuare, intrebandu-se retoric despre existenta posibilului plan secret al Moscovei si al Chisinaului, Ava.md, interogativ, scrie: „Moldova si Rusia au inceput deodata sa «prieteneasca» impotriva Transnistriei? Au oare SUA, UE si OSCE vreo legatura cu acest plan?”.

Potrivit lui Andrievski, care face referinta la unele surse de incredere de la Moscova, „toate declaratiile despre existenta unui asa-numit «plan secret moldo-rus» in problema Transnistriei este o cacealma tipica”.

„«Planul secret» referitor la Transnistria, atat din partea majoritatii elitei politice moldovene si a societatii de la noi, cat si din partea diplomatilor occidentali, vine, mai intai de toate, din mitul ambitiilor imperialiste ale Rusiei”.

Reiesind din cele de mai sus, analistul de la Ava.md scrie ca „daca analizam atent mass-media rusesti si daca discutam cu expertii si politicienii rusi seriosi”, atunci vedem ca „Rusia postsovietica nu numai ca tinde sa adopte in politica sa vectorul moldovenesc, ci, dimpotriva, demonstreaza un interes foarte redus fata de regiunea noastra”.

Citim ca „Rusia de mult ar fi renuntat la Moldova”, dar, scrie Ava.md, „ei nu-i permite sa faca acest lucru niste imprejurari specifice care nu depind de ea”. In primul rand, Rusia nu este indiferenta fata de Moldova pentru ca exista asa-zisul fenomen al „imposibilitatii solutionarii conflictului din Transnistria”; in al doilea rand, exista realitatea „activizarii extinderii NATO spre Est”; in al treilea rand, „exista un numar impunator de cetateni rusi, precum si de cetateni ai Moldovei vorbitori de limba rusa, care locuiesc pe malul drept al Nistrului”.

„In pofida declaratiilor lui Voronin si ale lui Tkaciuc, in starea sa actuala, pe domeniul economic, Moldova in general nu prezinta vreun interes cat de mic pentru Rusia”, scrie Ava.md, care mai adauga: „Republica Moldova, in calitatea sa de stat tanar, slab si cu probleme teritoriale continua sa se afle intr-o stare de permanenta instabilitate”. In acest context, Andrievski conchide: „Toate acestea luate la un loc o si fac astazi pe Rusia, in relatia sa cu Moldova, sa dea dovada de cumpatare si atentie. Tot din aceleasi cauze, de o astfel de atentie in relatiile sale cu Moldova dau dovada si SUA, si tarile UE”.

Ava.md scrie ca, „reiesind din toate acestea, putem constata ca Rusia pur si simplu nu poate, din punct de vedere al orientarii sale, sa poarte astazi niste dialoguri secrete in imprejurarile increderii pe care le-o insufla regimul Voronin-Tcaciuc”.

Totusi, „fara consolidarea cooperarii cu Rusia in plan economic, politic, social si cultural, este putin probabil ca Moldova sa-si solutioneze cu succes propriile sale probleme”, crede Andrievski.

Analistul de la Ava.md mai scrie ca „Voronin nu se teme de Rusia”, pentru ca „orice sanctiuni economice din parte Rusiei ii afecteaza pe simplii cetateni, dar nu personal pe Voronin”. In realitate, continua Andrievski, „panicat, regimul Voronin se teme de SUA si de Occident”, pentru ca „Washington-ul si Bruxelles-ul, spre deosebire de Moscova, de mult deja s-au invatat sa dea «lovituri bine directionate» in confruntarea cu adversarul”.

In final, citim ca „iata de ce actualul regim de la Chisinau, cu cele mai credibile garantii, mai curand va asigura SUA si UE ca toata «prietenia strategica» cu Rusia va lua sfarsit dupa alegerile din martie 2009”. „Dupa aceasta, SUA si Occidentul va obtine tot ce vor dori sa obtina in regiunea noastra, Moldova se va dezice de neutralitate si va depune o cerere de aderare la NATO”, presupune Vitali Andrievski in articolul sau de analiza publicat de Ava.md. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.