Doru Petruți despre Recensământ: Credibilitatea datelor este foarte scăzută

Sociologul Doru Petruți a publicat pe blogul său personal mai multe opinii despre recensământul care a avut loc în 2014. Aceasta în contextul în care Biroul Național de Statistică a publicat ieri primele date preliminare de la recensământ.

 Populația totală raportată de BNS: 2.913.281 persoane. Numărul de alegători incluşi în listele electorale CEC (adică persoane de18 ani și peste): 2.800.827 persoane. Numai că, populația 0-17 ani, conform tot BNS, reprezintă 699.849 persoane. Așadar, la BNS, populația de 18 ani și peste reprezintă 2.213.432 persoane. Așadar, între aceste două raportări care fac referire la populația aceleași țări, sunt diferențe foarte mari.

Conform Recensămîntului 2014, ponderea rural a crescut cu 8% (!!!), ajungînd acum la 65.8%. Ca sociolog, îmi este imposibil să explic de ce mediul urban ar fi afectat de migrație, de ce populația se împuținează acolo unde există locuri de muncă și salarii. În plus, îmi apare o întrebare, corelată cu rezultatele sondajului mai sus-citat: datele BNS reflectă situația reală sau de fapt capacitatea mult mai ridicată de culegere de date în rural, față de problemele înregistrate în urban? (cum rămîne oare cu cei cîteva sute de recenzori lipsă pe Chişinău!? Datele acestea confirmă sau nu această informaţie ce a circulat cu referire la străzile rămase nerecenzate în Chişinău!?)

“Așadar, avînd în vedere toate elementele de mai sus privind derularea de către BNS a Recensămîntului din 2014 și a rezultatelor obținute, până la efectuarea unui audit, credibilitatea acestor date o consider foarte scăzută (dacă nu chiar nulă). Nu voi mai prelungi nici un moment discuțiile pe marginea datelor rezultate în condițiile în care punctul de plecare organizatoric și derularea culegerii de date ridică serioase semne de întrebare. Vă rog să înțelegeți că a discuta despre rezultate în condițiile unei posibile fraude, e un exercițiu inutil” , a conchis Petruți pe blog.

Menționăm că ieri, 2 ianuarie, BNS a publicat primele date despre numărul locuitorilor, numărul persoanelor plecate peste hotare, dar și despre numărul locuințelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.