Dorin Chirtoacă despre proiectul de reabilitare a fondului locativ: Casele vor fi ca la muzeu

Candidatul PL la funcţia de primar, Dorin Chirtoacă, a anunţat astăzi detalii despre iniţierea proiectului de reabilitare a fondului locativ din capitală, cel mai grandios şi „longeviv” proiect al Primăriei Chişinău care urmează a fi derulat pe parcursul următorilor 20 de ani.

Aceasta după ce pe 15 iulie, la Chișinău va veni o delegație din partea BERD și BEI pentru a porni evaluarea blocurilor și demararea negocierilor pentru acordarea primei tranșe de circa 20 mil. euro din cadrul proiectului respectiv.

Potrivit lui Chirtoacă, proiectul este evaluat la 500 milioane de euro, cu o durată de circa 20 de ani.

„În starea care sunt blocurile astăzi vom ajunge la căderea balcoanelor și năruirea clădirilor. Va fi un proiect care să unească toți locuitorii capitatei. Acesta va include reabilitarea rețelelor, subsolurilor, acoperișurilor, geamurilor și izolarea termică a fațadei, etc., pentru ca clădirile să capete un nou termen de viață”, a spus Chirtoacă în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a fost susţinută în faţa unui bloc locativ de pe strada Gheorghe Madan, unde au loc lucrări de reabilitare a unui bloc locativ.

Chirtoacă a precizat că la implementarea proiectului vor trebui să contribuie și locatarii cu o sumă de bani. „În momentul în care locuitorii Chișinăului vor dori să aibă loc aceste lucrări, vor trebui să vină cu o contribuție. Despre aceasta s-a anunțat, va fi undeva între 5 -10 mii lei. Persoanele cu venituri mici, cei care nu vor putea contribui cu nimic, vor intra într-un program special de compensați”, a menţionat Chirtoacă.

La aceeaşi conferinţă de presă candidatul PL la funcţia de primar a specificat că după realizarea acestui proiect, blocurile locative vor fi „ca nişte exponate de la muzeu, care vor trebuie puse în cutii şi gestionate cu grijă”.

Liberalul a montat și câteva plăci de izolare pe suprafața unui bloc ce urmează să beneficieze de acest program.

dorin2

Potrivit unor estimări, în municipiul Chișinău sunt aproximativ 300 de clădiri ale instituțiilor publice și 2500 blocuri în proprietatea SEL-urilor și asociațiilor de locatari, care necesită reabilitarea termică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.