„Dle Candu, în baza cărei legi va fi propus candidatul la funcţia de procuror general?”. Iată ce a răspuns Andrian Candu

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat astăzi că deocamdată nu ştie în baza căror prevederi ale legislaţiei va fi desemnat viitorul candidat la funcţia de procuror general şi că această chestiune va fi examinată în comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a declarat că „nu are intenţia să vină săptămâna viitoare” cu viitorul candidat la funcţia de Procuror General.

Astfel, imediat după votarea demisiei lui Corneliu Gurin în Parlament, Andrian Candu a fost întrebat de preşedintele fracţiunii PLDM Tudor Deliu: “In baza cărei legi va fi propus viitorul candidat la funcţia de procuror general?”.

“Imediat după plecarea lui Corneliu Gurin, funcţia va fi preluată de prim-viceprocuror. Repectiv, în timpul viitor va trebui aprobat noul procuror general”, a argumentat Tudor Deliu.

“Întocmai de acesta o să vă solicit suportul juridic la examinarea acestei chestiuni şi să vedem care lege se aplică. Luând în considerare aprobarea noua Legii a Procuraturii adoptată ieri”, a declarat la rândul său Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că „o să fie examinată chestiunea aceasta şi în comisia juridică”. „Nu am intenţia să vin cu o candidatură la funcţia de procuror general, săptămâna viitoare. Încă nu. De aceea mai avem timp să examinăm legislaţia, şi în special, dispoziţiile tranzitorii şi finale din noua lege privind Procuratura”, a adăugat Andrian Candu.

Reamintim că procurorul general, Corneliu Gurin, şi-a dat astăzi demisia din funcţia pe care o deţine. Potrivit lui, această decizie a fost luată după ce Parlamentul a aprobat noua Lege a Procuraturii. Acesta renunță la funcția pe care o deține începând cu 1 martie curent.

De notat că ieri Parlamentul a votat în lectură finală noua lege cu privire la Procuratură. Astfel, printre prevederiale noii legi figurează fapul că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. În plus, candidaţii la această funcţie vor trebui să aibă o experienţă în procuratură de cel puţin 10 ani şi să nu fie membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani.

Totuşi, documentul va intra în vigoare începând cu 1 august 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.