Dirk Schuebel: Cel mai mare neajuns în Moldova este lupta ineficientă împotriva corupției/INTERVIU

Vă invităm să urmăriţi un interviu realizat cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, realizat de Moldova.ORG.

Moldova.ORG: Ce înseamnă, de fapt,  Acordul de Asociere pentru Republica Moldova și cum va afecta oamenii obișnuiți odată ce va fi semnat?

Dirk Schuebel: Din punct de vedere politic, Acordul de Asociere înseamnă că Republica Moldova se va alătura eforturilor noastre politice.

Din punct de vedere economic, aceasta este chiar mai important, vom efectua alinierea pe fond a politicilor noastre, a legislației noastre, a standardele noastre. Aceasta înseamnă, de asemenea, că vom depăși și pune în aplicare multe dintre standardele noastre juridice. În toate aceste domenii ne-am propus să existe norme europene, care înseamnă că veți avea mai multă securitate juridică, procesul va fi mult mai obiectiv decât este acum. Aceasta înseamnă mai multă securitate pentru cetățenii, noi posibilități pentru oamenii simpli care doresc să-şi dezvolte afaceri, să exporte, să aiba mai multe șanse pentru a obține contracte. Totodată, cetăţenii moldoveni vor putea să-şi dezvolte propria afacere în spaţiul european mult mai uşor.

Prin începerea negocierilor privind Acordul de Asociere a fost acceptat încă un standard, cel cu privere la taxe. Din momentul în care am început negocierile privind Acordul de Asociere, din 2010, nicio taxă nu mai poate fi schimbată. Este un sistem de economie bine definit. De exemplu, anul trecut am crescut o bună parte a exporturilor de vin și alte produse din Moldova către Uniunea Europeană.

Moldova.ORG: În cazul în care un regim de călătorie fără viză cu UE va fi stabilit, în ce condiții vor putea moldovenii călători liber și în ce țări (numai ţările Schengen sau, de asemenea, Regatul Unit, Irlanda și alte state non-Schengen)?

Dirk Schuebel: Acest lucru se referă numai la statele Schengen, dar în Schengen sunt majoritatea statelor europene. Probabil, pâna la acea data se vor alătura mai multe state zonei Schengen. Daca Republica Moldova doreşte să semneze acorduri cu alte state non-Shengen, ca Marea Britanie, acestea ar trebui semnate separat.

Odată ce va fi realizat un acord cu privire la liberalizarea regimului de vize înseamnă că cetățenii moldoveni pot călători până la 3 luni fără nicio viză, doar cu pașapoartele lor. Mai mult de atât, ei vor putea sta timp de 3 luni  în interiorul zonei Schengen, doar că nu vor avea voie să aibă un loc de muncă în această perioadă.

Moldova.ORG: Vedeţi un angajament puternic al societății moldovenești (nu numai a instituțiilor de stat) pentru apropierea de UE?

Dirk Schuebel: Este, de asemenea, sarcina Guvernului Republicii Moldova de a informa societatea ce facem, ce sunt negocierile, ce înseamnă un regim fără vize, ce înseamnă acest Acordul de Asociere. Ca reprezentant al UE, încerc oriunde mă deplasez în Republica Moldova să informez oameniii simpli, dar şi pe reprezentanţii societăţii civile referitor la cooperarea cu UE.

Este foarte important să avem oamenii alături de noi. Ei trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană este necesară atât pentru cetățeni, cât și pentru Republica Moldova ca țară. 

Moldova.ORG: Republica Moldova cheltuie eficient fondurile oferite de donatori pentru implimentarea reformelor?

Dirk Schuebel: Eu pot vorbi doar despre fondurile UE pentru că de aceasta sunt responsabil. În ceea ce privește aceste fonduri, pot să spun că o majoritate absolută a fondurilor noastre sunt utilizate corect. Avem, de asemenea, un mecanismul de securitate destul de bun pentru proiectele noastre. Pentru bugete este o listă întreagă de condiții: plătim fondurile  în tranșe diferite și nu plătim următoarea tranșă în cazul în care un întreg set de condițiile nu au fost îndeplinite. Deci putem controla acest lucru, am aplicat deja această măsură într-un caz în care nu am plătit fonduri pentru un an, dar am plătit cu un an mai târziu, atunci când condițiile au fost îndeplinite.

Moldova.ORG: Care sunt domeniile în care Republica Moldova are cele mai mari realizări în ceea ce privește reformele?

Dirk Schuebel: Cred că sunt câteva domenii în care Republica Moldova a înregistrat un progres bun. Strategia de reformă a justiției este gata să înceapă și să fie pusă în aplicare, aceasta este o realizare importantă, dar trebuie să lucrăm ca acest lucru sa fie corect făcut. Reforma sistemului judiciar este cel mai important în care democrația și statul de drept sunt puse în aplicare în Republica Moldova la această etapă. Văd, de asemenea, un efort bun în reforma Ministerului de Interne de la numirea noului ministru.

În sectorul energetic al Moldovei a fost înregistrat un progres bun, în timp ce s-a alaturat legislației UE prin angajamentul de a pune în aplicare ofertele de energie. Este, de asemenea, bine că Moldova a devenit membru al comunității, acestea sunt exemple bune.

Referitor la regimul de vize, de asemenea, am văzut că Republica Moldova a fost în măsură să adopte într-o perioadă scurtă de timp toate elementele necesare de legislație.

Ținând cont de toate acestea, credem că Moldova este pe drumul cel bun, dar desigur mai este multă muncă.

Moldova.ORG: Care sunt deficiențele Republicii Moldova în ceea ce privește punerea în aplicare a reformelor?

Dirk Schuebel: Cred că Moldova a avut până în luna martie problema de alegere a președintelui. Sunt foarte încântat să văd că, întrucât a fost ales președintele, există abordare mai mult unilaterală între partidele din Alianță în ceea ce privește implementările reformelor, în adoptarea legislațiile necesare pentru a infapuit acest lucru.

Cel mai mare neajuns în opinia mea este lupta ineficientă împotriva corupției din țară. Sunt mai multe de făcut în viitor; suntem aici pentru a va ajuta cu o serie de proiecte în acest sens. 

Moldova.ORG: Ce urmează pentru Republica Moldova? Când este planificată următoarea rundă de negocieri cu UE?

Dirk Schuebel: Următoarea rundă de negocieri privind Acordului de asociere şi a Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb va avea loc in 10 zile la Bruxelles. Va fi o serie întreagă de întâlniri în cursul săptămânii la Bruxelles, care vor cuprinde negocierile privind Acordului de asociere, va avea loc o reuniune privind Parteneriatul de Mobilitate, va exista un subcomitet privind comerțul și investițiile.

Aceasta va însemna ca va fi săptămână Republicii Moldova la Bruxelles, care arată, din nou, intensificări ale relațiilor noastre. Apoi, desigur, o săptămână mai târziu, vom avea o vizită importantă a președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în Moldova, la 29 -30 noiembrie.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.