Diferend economic Rusia – Republica Moldova

Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare de la Chisinau a anuntat ca intreprinde toate masurile necesare pentru anularea restrictiilor la importul de carne, fructe si legume din Republica Moldova impuse de catre Rusia.

Oficialitatile acuza Moscova ca ar fi introdus aceste restrictii nemotivat.

Ministrul adjunct al Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatol Spivacenco, a declarat in cadrul unor audieri parlamentare ca adevaratul motiv al stoparii importurilor este altul decit cel anuntat oficial de autoritatile ruse – frica de a nu fi introduse in Rusia produse afectate de diferite boli si daunatori:

"Restrictiile la importul produselor din carne, dar si restrictiile la importurile de produse fitotehnice nu sunt argumentate suficient de catre partea rusa.

Noi nu exportam mai multa carne decit producem.

Documentele pe care le-am prezentat noi si documentele pe care ni le-a prezentat partea rusa vorbeau despre faptul ca o cantitate foarte mare de carne, prin falsificarea documentelor, se exporta prin Transnistria, din America si Canada"

Daca interdictiile la importul de carne i-au lasat oarecum indiferenti pe producatorii din Republica Moldova, cele la produsele agricole i-au alarmat imediat pe cei mai multi dintre ei.

in 2004, Republica Moldova a exportat in Rusia doar 6.000 tone de carne, in timp ce exportul de fructe si legume s-a ridicat la 150.000 de tone, o cantitate importanta pentru o tara agricola cu 3,3 milioane de locuitori.

Presedintele Uniunii Asociatiilor de Producatori Agricoli "Uniagroprotect", Valeriu Bulgar, considera ca restrictiile impuse de Rusia ar putea avea consecinte imprevizibile, in scurt timp:

"Aceasta este o declaratie politica din partea oficialitatilor ruse si este un semnal pentru organele vamale, graniceri, politisti, care pina la urma, direct sau indirect, creeaza niste obstacole suplimentare la cele care erau anterior.

Productie proaspata de legume si fructe acum nu se exporta in masa pentru ca nu exista in aceasta perioada.

Cind va veni luna august, probabil acest impact va fi destul de serios.

Acum inca nu-l putem aprecia".

Valeriu Bulgar admite ca Rusia, unde se exporta aproximativ 80% din vinurile si coniacurile moldovenesti, ar putea impune restrictii si la aceste produse, in pofida faptului ca intre Chisinau si Moscova exista un acord de liber schimb comercial.

De aceea, spune Valeriu Bulgar, autoritatile de la Chisinau trebuie sa faca tot posibilul pentru a largi piata de desfacere a marfurilor din Republica Moldova.

Lucru extrem de dificil, in opinia sa, chiar daca Republica Moldova poarta in prezent negocieri cu reprezentanti ai Comisiei Europene pentru a fi inclusa in lista tarilor care au dreptul sa-si exporte produsele in Uniunea Europeana.

Relatiile dintre Republica Moldova si Rusia s-au degradat in ultimele luni, mai mult ca niciodata de la destramarea Uniunii Sovietice, pe fundalul reorientarii politicii externe a Chisinaului dinspre Moscova spre Statele Unite si Uniunea Europeana.

Ele risca sa se transforme acum intr-un adevarat razboi economic, tinind cont mai ales de solicitarile insistente ale Dumei de stat de la Moscova, de acum trei-patru luni, adresate guvernului de a opri si importurile de vinuri si tutun, de a aplica tariful mondial la gaze naturale si de a introduce vize pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in Rusia, cu exceptia celor din autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.