Dezbateri electorale televizate: mai puţin de trei săptămâni

Dezbaterile electorale televizate vor dura în campania pentru alegerile parlamentare anticipate mai puţin de trei săptămâni.

La radioul şi televiziunea naţională, care sunt instituţii publice, ele au început, de facto, pe 9 iulie.

La Pro TV Chişinău, bunăoară, care este un post privat, ele au fost lansate pe 13 iulie.

Pro TV a anunţat că fiecare concurent electoral va avea la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta platforma şi pentru a răspunde la întrebările moderatorului. De asemenea, vor exista întrebări adresate de către analişti şi alegători. Candidații vor avea la dispoziție câteva minute pentru a disputa între ei, a-şi adresa întrebări şi a oferi răspunsuri.

Comentarii:

Igor Boţan: Impactul dezbaterilor este semnificativ, chiar dacă nu e decisiv

Analistul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, consideră că perioada de timp rezervată pentru dezbateri electorale este suficientă, însă „altceva e popularitate canalelor TV la care au loc aceste dezbateri, aria lor de acoperire, protagoniştii acestor dezbateri şi modul în care acestea au loc”.

„Părerea mea este că dezbaterile nu au o pondere decisivă în alegeri, dar, totuşi, ponderea lor este destul de mare. Vedem că în actuala campanie participă şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) care în campania pentru alegerile din 5 aprilie refuzase să ia parte la ele. Şi PCRM s-a convins că impactul este semnificativ, chiar dacă nu e decisiv şi nu e la fel de mare ca spălarea pe creieri de către media-holdingul controlat de PCRM sau ca utilizarea resurselor administrative disponibile”, a menţionat Igor Boţan.

El a mai spus că „liderii politici din Republica Moldova consideră că, dacă nu apar la televiziune, sunt ca şi inexistenţi în mediul public, mai ales că există experienţa din 2005, când, bunăoară, Dorin Chirtoacă a devenit foarte cunoscut datoriră dezbaterilor electorale”.

Eugen Revenco: În mod normal, dezbateri politice ar fi trebuit să existe tot timpul şi nu doar în campania electorală

La rândul său, analistul Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă consideră că timpul rezervat alegerilor este prea scurt.

„Am văzut că până acum oponenţilor puterii li s-a interzis accesul şi dreptul la replică la mai multe posturi de radio şi televiziune şi, în primul rând, la radioteleviziunea publică. După atâta denigrare la adresa adresa lor, cele două-trei săptămâni de dezbateri nu au cum să readucă lucrurile la normalitate. Am asistat până acum la o campanie de propagandă murdară, iar acum când vin observatorii se mimează echidistanţă. În mod normal, în audiovizual dezbateri între partidele politice ar fi trebuit să existe tot timpul şi nu doar în campania electorală”, a subliniat Eugen Revenco.

Dosar:

Deocamdată, singurii care au anunţat că vor organiza dezbateri electorale sunt posturile de televiziune Moldova 1 (televiziunea naţională) şi Pro TV Chişinău şi posturile de radio Radio Moldova (radioul naţional) şi Vocea Basarabiei (post privat)

În campania pentru alegerile din 5 aprilie dezbaterile electorale au durat aproximativ o lună.

PCRM a fost unicul partid care a refuzat să participe la aceste dezbateri.

Potrivit regulamentului Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind organizarea dezbaterilor electorale, „instituţiile publice ale audiovizualului sunt obligate, iar instituţiile private sunt în drept să organizeze pe parcursul întregii campanii electorale dezbateri publice în condiţii echitabile pentru toţi concurenţii electorali”.

„Instituţiile audiovizualului pot oferi pentru dezbaterile electorale nu mai puţin de 90 de minute pe zi pentru una sau mai multe emisiuni /…/ Instituţiile audiovizualului sunt în drept sa aleagă formatul dezbaterilor, cu condiţia respectării, în ansamblu, a egalităţii pentru toţi concurenţii electorali, a timpului acordat pentru participare la dezbateri /…/ Tematica dezbaterilor electorale este stabilită de instituţia audiovizualului, în urma consultărilor prealabile cu concurenţii electorali”, se mai spune în regulamentul CEC.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.